• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Lichting 2021 heeft twee winnaars: Roxane Mbanga en Marco Blazevic

Lichting 2021 heeft twee winnaars: Roxane Mbanga en Marco Blazevic

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Roxane Mbanga tijdens Lichting 2021. Beeld: Nora Veerman/FashionUnited

Lichting heeft dit jaar niet één, maar twee winnaars: Roxane Mbanga (Gerrit Rietveld Academie) en Marco Blazevic (ArtEZ). Dat werd bekend tijdens de uitreikingsceremonie eerder vandaag in de creatieve hub Capital C in Amsterdam. Mbanga gaat naar huis met de Lichting 2021 Award ter waarde van 10.000 euro en een show tijdens Amsterdam Fashion Week 2022. Het tweede deel van de prijs, bestaande uit juridische begeleiding van Van Kaam IP, Media & Privacy gaat naar Blazevic.

Mbanga presenteerde tijdens Lichting 2021 de indrukwekkende multimedia-installatie Noires, met daarin onder meer het videowerk Naked Underneath. Voor het videowerk ontwierp ze een reeks boubous, wijde kaftans die voornamelijk in West-Afrika worden gedragen. In Amsterdam, Nigeria en Senegal vroeg ze een aantal vrouwen de boubous, zonder ondergoed eronder, te dragen naar publieke plekken waar zij zich gewoonlijk kwetsbaar voelen, zoals de markt. Hun ervaringen legde ze vast op film.

Blazevic toonde de performance ‘The Humble Hustle’, waarin een viertal figuren gekleed door Blazevic - als stoere bokser, of stiekeme handelaar - zich door het publiek bewogen. “‘The Humble Hustle’ is een monument voor de mensen op de grenzen van de maatschappij en de ‘hustle’ (de strijd, het gedoe, red.) om hun situatie te ontstijgen,” aldus Blazevic.

De jury bestond dit jaar uit Borre Akkersdijk, Guillaume Schmidt, Amber Jae Slooten en Margreeth Olsthoorn. De jury complimenteerde Blazevic met ‘een geweldige performance, de mate van detail, en het sterke verhaal’. De installatie van Mbanga werd geprezen om de verhalende kwaliteiten en de krachtige visuele weergave van menselijke ervaringen.

Lichting is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en HTNK International en wordt ondersteund door Meester Koetsier Foundation, Van Kaam IP, Media & Privacy en Wella Professionals. Tijdens Lichting tonen veertien talentvolle afgestudeerden van zeven Nederlandse modeacademies hun werk. Het doel van Lichting is om veelbelovende ontwerpers een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière.

Editors note: dit artikel werd na publicatie aangepast. Aanvankelijk stond ten onrechte vermeld dat de Lichting 2021 Award over beide winnaars wordt verdeeld. Dat is niet het geval.

AFW
Amsterdam Fashion Week
LICHTING
Lichting 2021
marco blazevic
Roxane Mbanga