• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Lidewij Edelkoort: 'Godinnen zijn de nieuwe vrouwelijke archetypes in de mode’

Lidewij Edelkoort: 'Godinnen zijn de nieuwe vrouwelijke archetypes in de mode’

Door Vivian Hendriksz

11 dec. 2017

Mode |REPORTAGE

De rol van vrouwen in onze moderne samenleving verschuift. De kranten zijn dagelijks gevuld met nieuwe seksschandalen waarover vrouwen naar buiten treden en andere onderwerpen die de vrouwenzaak aangaan. Vrouwen bundelen hun krachten en spreken zich uit tegen de opgelegde verwachtingen van de samenleving rondom het vrouwelijke geslacht een hoe een vrouw zich zou moeten gedragen en kleden, zegt trendforecaster Lidewij Edelkoort.

“Sinds de vrouwenemancipatie hebben vrouwen moeite met het vinden van hun plek en het definiëren van wie zij zijn. Ze moeten opnieuw ontdekken wat de status quo is en hoe zij zich in de toekomst zullen definiëren en gaan kleden,” zei Edelkoort tijdens haar lente/ zomerpresentatie 2019 ‘Goddesses’ genaamd. “Het psychologische aspect hieraan is net zo belangrijk, dat is duidelijk geworden sinds de #Metoo-discussie. Vrouwen hebben jaren over seksuele intimidatie en seksueel geweld gezwegen – mannen evengoed. Er ontvouwt zich nu een wereld waarin de kracht wordt gevonden om deze verhalen wél met elkaar te delen.”

Lidewij Edelkoort: 'Er zit in iedereen een godin'

Thema’s als power dressing en andere berichten aangaande vrouwelijk empowerment overheersen in de mode-industrie. Vrouwen kijken voor inspiratie naar sterke, onafhankelijke rolmodellen met godinachtige eigenschappen en geven expressie aan hun vernieuwde kracht terwijl ze plannen voor de nabije toekomst beramen. In plaats van de eeuwige zoektocht naar prince charming, die volgens Edelkoort niet meer bestaat, moeten vrouwen op zoek naar hun inner godin of godinnen en hen voeden. Vrouwen kunnen zich identificeerden met mythische figuren Hestia en Aphrodite en zich tegelijkertijd moederlijk als seksueel voelen.”

De belangrijkste focus binnen Edelkoorts presentatie voor toonaangevende trends voor lente/zomer 2019 waren godinnen uit verschillende culturen met verschillende achtergronden. Hoewel ze gelooft dat deze beweging in potentie twintig tot en met dertig jaar kan meegaan, worden iconische Griekse godinnen zoals Athena, Artemis en Aphrodite besproken als de meest toonaangevende vrouwelijke archetypes van morgen. Daarnaast werden godinnen zoals Mama Ocllo uit Peru en Sarawati uit het Hindoeïsme belicht. Edelkoort: “Ik wilde ook godinnen uit het Zuidelijk halfrond benoemen.”

Plooien, draperen en vouwen - lente/zomer 2019-trends geïnspireerd op godinnen

“Stijlen die geassocieerd worden met de Griekse godinnen zoals draperieën en plooien zullen naar verwachting volgend jaar zomer erg populair worden. Vrouwen gaan op zoek naar luxe-uitingen die hun innerlijke godin onderstrepen,” zegt Edelkoort. “Het is grappig hoe we nog steeds hetzelfde doen als eeuwen geleden,” merkte ze op bij het bespreken van de geplooide rokken, de vloeiende jurken en rokken die eerder de vrijheid van beweging dan de beperking ervan mogelijk maken.

Een andere trend die daaruit voortvloeit is het verfraaien van kleren met gouden borduurwerk of het gebruik van elegante stoffen. Dit koppelde Edelkoort aan het katachtige archetype; de Egyptische godin Baset. “Ontwerpers zullen terugkeren naar hun ambachtelijke roots en weer ingewikkelde en mooie ontwerpen creëren," voegt Edelkoort toe. “Diane von Furstenberg is een voorbeeld van een katachtig archetype. Ik ontmoette haar in New York en ze vouwde zichzelf helemaal op, met haar voeten onder haar lichaam, alsof ze een spinnende kat op een sofa was. Von Furstenberg woonde onze trendseminar bij en sprak daar over hoe het voelt om godin te zijn. Ze is een heel speciale vrouw.”

Gedurende de presentatie, georganiseerd door Appletizer, werd duidelijk dat de rode draad álle godinnen is. “Wat alle godinnen uit allerlei verschillende culturen met elkaar overeenkomstig hebben is dat ze onafhankelijk zijn en niet afhankelijk van hun partner, zoals de afgelopen eeuwen de norm was.” De trendforecaster voorspelt de opkomst van het matriarchaat waar vrouwen de baas zullen zijn en waar men op verschillende manieren met elkaar samenleeft, afhankelijk van het partnerschap dat zij hebben gekozen. Of dit met zusters is, met één of meerdere partners, met een geliefde, een harige viervoeten of alleen in de eenzaamheid; alle vormen van partnerschap zijn goed. Het is mooi om dit in alle godinnen te zien.”

Mannen worden van deze trend niet uitgesloten, voegt ze toe. Mannen zullen hun identiteit ook aanpassen en hun inner godinnen zoeken en hen voeden en tegelijkertijd de sterke vrouwelijke archetypes die ontstaan in de wereld bewonderen.

Openingsfoto: Master of Flora, via Wikimedia Commons, Gucci SS'18 door Dan Lecca

Foto 1: Steven Alan Pre-spring '17, Fae, via Wikimedia Commons

Foto 2: Sonia Rykiel SS'18, via Catwalk Pictures, RomanM82, via Wikimedia Commons

Foto 3: Vivienne Westwood SS'18 via Catwalk Pictures, Cuzco School, via Wikimedia Commons

Foto 4: Shuishouyue, via Wikimedia Commons, Ann Demeulemeester SS'18 via Catwalk Pictures

Vertaling en bewerking door Marjolein Stormezand.