• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Lidewij Edelkoort: “We gaan absoluut naar een wijd silhouet”

Lidewij Edelkoort: “We gaan absoluut naar een wijd silhouet”

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Mode |REPORTAGE

Indian summer, de invloed van technologie op ons leven en het verlichte leven: allemaal komt het voorbij tijdens het trendseminar van Lidewij Edelkoort over Herfst/Winter 2019 - 2020 georganiseerd door Appletizer. De trendforecaster zet zoals elk seizoen de nieuwste trends en ontwikkelingen op een rij met een paar grote ontwikkelingen. FashionUnited belicht de belangrijkste punten voor de winter van 2019-2020.

Waar we gewend zijn in de herfst- en winterseizoenen meteen te beginnen met donkere kleuren in de winkel, is Edelkoort van mening dat we hier vanaf moeten. “Het is augustus, je wandelt een winkel binnen en alles is donker.” De trendforecaster verwijst naar de nieuwe collecties die al in augustus de winkels binnenstromen. “Dan stap je van een heldere en zomerse wereld in een soort inkpot. Dat wil niemand.” Ze pleit er dan ook voor om te beginnen met zomerse kleuren in de wintercollecties en per levering donkerder te gaan. Hetzelfde geldt voor de zomercollecties, maar dan natuurlijk andersom, donkere kleuren eerst. Het advies van Edelkoort sluit goed aan bij de beweging dat steeds meer merken producten gaan leveren op de momenten dat consumenten ze nodig hebben. Denk aan ‘see now buy now’, maar ook dat de winterjassen pas later geleverd worden in plaats van direct in augustus. De verandering van de kleuren, zomerse kleuren eerst, is dan ook goed terug te zien in de kleurenkaarten die Edelkoort presenteert tijdens de Het sluit heel goed aan bij de beweging dat steeds meer merken producten gaan leveren die consumenten op dat moment nodig hebben, in plaats van de winterjassen al in augustus te presenteren. De verandering van de kleuren is dan ook goed gereflecteerd in de kleurenkaarten die Edelkoort presenteert. “Mijn kleurenpalet is nog nooit zo helder geweest in de winter en soms niet eens in de zomerseizoenen,” lacht ze.

4 grote ontwikkelingen voor Herfst/Winter 2019-2020 volgens Lidewij Edelkoort

Twee stijlelementen die duidelijk terugkomen in alle trends zijn de sari, het traditionele gewaad wat onder andere veel in India wordt gedragen, en stoffen die veel weghebben van een tapijt, stug met uitgebreide patronen. De invloed van de sari en andere gewaden is vooral terug te zien in de gedrapeerde stoffen en extra verlengde gedeelten. Soepelvallende robes, wrapped jassen, flowyrokken en luchtige tunieken. Stoffen die veel weghebben van tapijten, of in sommige gevallen worden oude tapijten gerecycled en verwerkt in jassen of andere items, zijn een andere grote lijn in de voorspelling van Edelkoort. Stugge, rijke stoffen functioneren als het ware als beschermer van de drager. Ook vanwege de trend van het hergebruik van stoffen, zoals bijvoorbeeld de bekleding van oude banken, maar ook tapijten, zijn deze stugge stoffen steeds meer te zien.

De volgende trend gespot door Edelkoort zien we al langzaam doorsijpelen in de huidige collecties. “We zijn nu allemaal bezig met slim, maar we gaan absoluut naar wijd.” Wijde pijpen, grote kimono’s, het kan eigenlijk niet groot genoeg. In de meer dan 30 trends die Edelkoort opsomt tijdens de seminar is de invloed zeker goed terug te zien. “De jeugd is banger dan ooit en bij jonge ontwerpers zie je veel dat ze allemaal kleding maken waarin mensen zich kunnen verstoppen of beschermen.” De invloed van de sari, hierboven ook genoemd, helpt nog eens om de wijde silhouetten extra groot en vloeiend te maken.

Herfst/Winter 2019-2020 volgens Lidewij Edelkoort: “We gaan absoluut naar een wijd silhouet”

Een trend die nog zeker niet weg is, ‘ook al wilde ik hem eerst niet noemen maar uit onderzoek bleek de invloed nog zeker aanwezig’, is de romantiek. Lichte en luchtige ontwerpen met verwijzingen naar onschuld, engelachtige figuren en de mens als ‘god’, de trend van de romantiek blijft ook in 2019 en 2020 doorzetten aldus Edelkoort. Mode en materialen ‘dompelen zich helemaal onder in het mysterieuze’. Denk nog maar aan luchtige jurken, tunieken en broeken met de nodige kant, opstaande kragen en lichte pofmouwen.

Het laatste advies voor het seizoen Herfst/Winter 2019-2020, waar Edelkoort mee afsluit? “Investeer in kleuren.” Daar bedoelt ze niet alleen heldere kleuren mee, maar ook de harmonieën tussen die kleuren. “Gooi het eens over een andere boeg,” aldus de verwijzing naar haar eerdere statement over kleuren in de winter.

Beeld 1 en 4: Catwalkpictures, Stephane Rolland en Valentino

Beeld 2 en 3: Karim Adduchi via Peter Stigter

Appletizer
FW19
Herfst/Winter 2019
herfst/winter 2019-2020
herfst/winter 2019 trends
LI EDELKOORT
Lidewij Edelkoort
Trend
Trends
TRENDSEMINAR
Scroll down to read more