• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Liselore Frowijn zoekt snijvlak sportmode en luxekleding

Liselore Frowijn zoekt snijvlak sportmode en luxekleding

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REVIEW

De joggingpantalon in de pastelkleuren roze en lila staat symbool voor de gehele collectie van Liselore Frowijn: sportief en comfortabel doch mooi en luxe. Op de eerste avond van de Mercerdes-Benz Fashion Week Amsterdam toonde de ontwerpster voor het eerst een volledige collectie op de Amsterdamse catwalk. Al is het voor Frowijn vooral een generale repetitie voor Parijs.

Prints horen bij Liselore Frowijn zoals plissé rokken bij Mattijs van Bergen horen en provoceren bij Bas Kosters. Voor haar collectie, genaamd 'No. 3 Formania’, experimenteerde de ontwerpster ook met breisels. Zo breidde ze knielange kokerrokken, een lapjes maxi-jurk in rood, lila, roze, zwart, oranje en wit en een maxi-jurk die door de capuchon oogt als een cocon. Frowijn haalde ook een grapje uit met de capuchon van een bomberjack: aan de achterkant is een gaatje gemaakt waar de blonde paardenstaart van het model uit piept.

De collectie draait om het verlangen naar orde en harmonie. Daar heeft haar generatie volgens Frowijn een enorme behoefte aan. Ze liet zich daarom inspireren door het Triadisch Ballet van de Duitse kunstenaar Oskar Schlemmer, dat uit drie delen bestaat en van vrolijk steeds mystieker wordt. Ook speelt Frowijn met silhouetten en materialen gebruikt in skikleding, waarmee ze het contrast tussen sport en luxe onderzoekt. "Dat zoek ik graag op," zegt ze tegen FashionUnited.nl. "Een vrouw die mijn kleding draagt moet er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat goed uitzien in één outfit, dus het mooi en comfortabel zijn."

Liselore Frowijn showt in maart in Parijs

Gestrest was ze niet echt. "Ik heb zo hard gewerkt, ook tijdens kerst en oud & nieuw. Nu denk ik: 'laat maar komen'," zegt Frowijn twee dagen voor haar show. "Ik denk wel altijd optimistisch eerder klaar te zijn, maar dan wil ik op het laatste moment toch weer dingen anders. Zo had ik een top gemaakt die ik eerst heel gaaf vond. Maar toen ik er kritisch naar ging kijken paste het toch niet bij de rest van de collectie."

Misschien ook een reden voor Frowijn om niet te stressen: de show op de Mercerdes-Benz Fashion Week Amsterdam was voor haar een opwarmertje. In maart gaat ze de collectie tonen op de Parijse catwalk. En ja, Parijs is toch groter en belangrijker dan Amsterdam. "Ik wil niet arrogant klinken hoor," lacht ze. "Ik ben heel blij dat ik in Amsterdam op de fashion week sta. Het is een onwijze kans die ik zonder Vodafone als sponsor nooit had kunnen grijpen. Maar Parijs, ja, daar komen de belangrijke inkopers en stylisten."

Ze showt in Parijs, omdat ze in april vorig jaar de de Prix Chloé won, tijdens het International Festival of Fashion and Photography in het Franse Hyères. "Ik deed eigenlijk alleen maar mee, omdat ik de jury fantastisch vond. Ik wilde dat de juryleden mijn werk zagen. De opdracht was om een stuk te maken voor het modehuis Chloé. Alleen van die opdracht heb ik eigenlijk al heel veel geleerd."

Eerder won ze al de Frans Molenaar-prijs. "Het is zo raar dat Frans er niet meer is," zegt ze. "Ik was ook op de dienst. Er waren inderdaad bitterballen en glazen witte wijn. Het was zo Frans dat ik het gevoel had dat hij ieder moment binnen kon lopen."

Liselore Frowijn: ‘Met ambitie en discipline kun je alles bereiken’

Voor haar carrière gelooft de 23-jarige ontwerpster in de maakbaarheid van het leven. "Ik wil vooral veel mensen ontmoeten en in grote teamverbanden werken, inspirerende plekken bezoeken. Kiezen tussen succes voor mijn eigen label of een baan bij een groot modehuis kan ik niet. Allebei. Dat je eigen label groot wordt is natuurlijk de droom van iedere ontwerper. Ik heb het losgelaten om mijn carrière te plannen. Ik weet niet wat ik over een half jaar doe, ik laat me meevoeren met de stroom. Maar tegelijkertijd heb ik het gevoel dat de wereld aan mijn voeten ligt. Als je genoeg ambitie en discipline hebt kun je alles bereiken."

Foto's: Peter Stigter

AFW
Amsterdam Fashion Week
Liselore Frowijn
mercerdes-benz fashionweek amsterdam