• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mannenmode van Milan Fashion Week

Mannenmode van Milan Fashion Week

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REVIEW

Mannen bleken vrouwen, corduroy bleek schapenvacht en krijtstrepen waren eigenlijk laser cuts op de Milan Fashion Week. Alle ogen waren tijdens het event voor mannenmode gericht op Gucci: de eerste catwalkshow zonder voormalig hoofdontwerpster Frida Giannini. Maar merken als Jil Sander, Prada en Fendi mogen we ook niet vergeten.

Door alle heisa rond Gucci zouden we bijna vergeten dat het Rodolfo Paglialunga’s debuut was voor Jil Sander. De nieuwe creatief directeur van Jil Sander moest proberen het succes van Raf Simons te evenaren. Paglialunga, die eerder werkte voor Prada, Romeo Gigli en Vionnet, omarmde Jil Sander's minimalisme: hij toonde oversized jassen en baggy broeken die de vorm werden gehouden met riemen in de taille. Ook showde hij wafel breisels, netjes weggestopt in een broek; waardoor het een moderne en jaren zeventig look werd.

Versace heeft de grote logo's en prints achterwege gelaten en gaat in de herfst- en winter van 2015 voor zachtheid. Fijne, lange truien piepten onder de jassen uit, waaronder een dikke crème bontmantel. Donatella Versace verklaarde voor de show; "Versace stripped. Geen versieringen, geen kleur, geen prints, gewoon ziel van Versace." Pas bij de tiende outfit kwam een typische Versace look voorbij: een zwart bomberjack, gouden rits, strakke broek en zonnebril.

Ook Bottega Veneta ging, op de tweede dag van de Milan Fashion Week, voor zachte vormen en luxe comfort. Functie won het van fashion. Of zoals ontwerper Thomas Maier het verwoorde: "Dit is mode voor iemand die niet nadenkt over mode, hij kleedt zich uit noodzaak. Als het koud is, dan draagt hij een vest."

Mannenmode wordt vrouwenmode wordt mannenmode

Prada ging terug naar de oprichting van het merk en bracht de stof nylon. Nylon is een toegankelijk materiaal dat alleen Prada als luxe kan presenteren. Het modehuis bracht de stof elegant en commercieel: blazers, jassen, blouses met veel details. Muccia Prada maakte ook nog een statement: 'Gender is a context and context is often gendered'. Ze toonde daarom behalve de mannencollectie voor de komende herfst en winter ook stukken uit de pre-fallcollectie voor dames.

Net als Vivienne Westwood en Gucci overigens. De Britse ontwerpster pleitte voor uniseks mode. Gucci toonde sobere mannenmodellen en vier vrouwenmodellen die mannenlooks showden.

Optische illusies bij Fendi

Diesels Black Gold designer Andreas Melbostad stortte zich op preppy punk. De modellen toonden op de derde dag van de Milan Fashion Week outfits met gescheurde en opgelapte spijkerbroeken, gedragen met traditionele school blazers en tartan prints.

Fendi hield het juist bij luxe Italiaanse mode. Creatief directeur Silvia Venturini creëerde optische illusies. Zo bleek de corduroy stof shearling te zijn en iets wat leek op krijtstrepen, waren eigenlijk lijnen die met laser gesneden waren in het weefsel van een pak.

Milan Fashion Week