• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mart Visser is Dom Bontje 2015

Mart Visser is Dom Bontje 2015

Door Anne Buis

5 jan. 2016

Mode

Couturier Mart Visser is uitgeroepen tot Dom Bontje 2015. Volgens de Bont voor Dieren won hij met een nipte overwinning.

Visser werd genomineerd voor de titel wegens het gebruik van bont in zijn collecties. In 1996 kondigde de ontwerper aan dat hij bont niet langer zou verwerken in zijn ontwerpen omdat het niet langer verantwoord was, maar inmiddels vindt hij dat hij het gebruik van bont geen issue meer is, stelt Bont voor de Dieren. Volgens de organisatie zijn er honderden nertsen en vossen gedood voor Visser’s ontwerpen door middel van anale elektrocutie en vergassing. De couturier wilde niet reageren op de berichten.

Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren: “Ik ben blij dat het publiek massaal op de ontwerper onder de Domme Bontjes heeft gestemd. We kunnen als dierenbeschermingsorganisatie hard ons best doen de consument te overtuigen geen dierenleed te dragen, maar het zijn de ontwerpers die de toon zetten in de mode. Als bont van de catwalk verdwijnt, komt het vanzelf niet meer in de winkels. Ik hoop dat Mart Visser onze oorkonde in ontvangst zal nemen en het gesprek met ons aan wil gaan voor een bontvrij beleid.”

De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, die hiermee aandacht wil vragen voor de miljoenen wilde dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood. Dit jaar brachten meer dan 20.000 mensen hun stem uit. Eerdere Domme Bontjes waren Viktor & Rolf, koningin Maxima, Sylvie Meis en koningin Beatrix.