• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Material Xperience 2018: meet the future of fashion & workwear!

Material Xperience 2018: meet the future of fashion & workwear!

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Mode

Textiel gemaakt van ananasbladeren, zelfmasserende kleding, jurken gemaakt van paddenstoelenschimmel… Tijdens Material Xperience 2018, de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld, kan de modeprofessional zich even in de toekomst wanen! Kom ook naar Rotterdam Ahoy van 13-15 maart 2018: registreer je hier voor je gratis toegangskaart.

Met een uitgebreid lezingenprogramma, dat in samenwerking met Marina Toeters (Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire.net) is samengesteld, een grote collectie stoffen uit de onafhankelijke Materia-collectie en fascinerende modegerelateerde expositiestukken, is Material Xperience weer een bron van inspiratie!

Welke trends ziet Materia binnen de sector Fashion & Workwear?

De kledingindustrie is – na de energiesector – de meest vervuilende industrie en is verantwoordelijk voor circa 10% van de CO2-uitstoot. Daarnaast kost de productie van kleding voor 1 huishouden zo’n duizend badkuipen water, en zijn de arbeidsomstandigheden in de lagelonenlanden erbarmelijk. Verduurzaming, goede arbeidsomstandigheden, recycling, hergebruik en upcycling zijn dan ook de trends in de kledingindustrie. Daarnaast groeit de materiaalinnovatie voor werkkleding en sportkleding door de toepassing van smart materials; het toevoegen van extra functies, zoals anti-transpiratie, medicijnen, anti-straling, geurloos, zelfreinigend, brandwerend en/of met een vormgeheugen.

E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D-printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Coatings en prints zijn niet alleen esthetisch maar ook functioneel, zoals waterafstotend, brandveilig en zelfs geschikt voor het opwekken van energie, het veranderen van gedaante zoals kleur of textuur, als communicatie of zich aanpassende isolatie.

Wat kan de modeontwerper op Material Xperience verwachten?

Dit jaar kan de bezoeker zich op maar liefst 6 onafhankelijke Materia-tentoonstellingen verheugen. Materia bouwt zes paviljoens op de beursvloer, waarin per sector bijzondere expositiestukken en installaties worden gepresenteerd.

Materialen uit de onafhankelijke Materia-collectie

Gedurende het driedaagse evenement zijn de nieuwste materialen uit de onafhankelijke Materia-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie.

Piñatex (ONA691)

Piñatex is een natuurlijk textiel gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren zijn een bijproduct van de ananasoogst. De vezels worden verwerkt tot een non-woven stof die gebruikt kan worden als alternatief voor leer.

Meer informatie over dit materiaal is te vinden op materia.nl/material/pinatex/

Recurf (ONA658)

Recurf, een project van de Hogeschool van Amsterdam, richt zich op het combineren van textielafval en biobased plastic om nieuw materiaal te creëren. Dit nieuwe materiaal kan worden gebruikt voor diverse doeleinden voor binnen- en buitengebruik. Meer informatie over dit materiaal is te vinden op materia.nl/material/recurf/

Houttextiel (WOO371)

Dit materiaal bestaat uit een combinatie van houtfineer en textiel. Dankzij de geometrische afwerking van het hout wordt het materiaal flexibel, in meer of mindere mate, afhankelijk van grootte van de vormen. Meer informatie over dit materiaal is te vinden op materia.nl/material/wood-textile/

Grote expositiestukken

Material Xperience is voor 140 exposanten het jaarlijkse platform om hun materiaalnoviteiten te presenteren met een eigen presentatie op de beursvloer. Naast de presentaties van exposanten en de onafhankelijke materialententoonstelling, zullen tijdens de beurs grote –vaak nooit eerder aan het publiek getoonde- expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst. Wat kun je onder andere verwachten?

Print in Motion

Deze prints, ontwikkeld door Anouk van de Sande, hebben een extra dimensie. Hoewel ze er futuristisch en digitaal uit zien, zijn ze in feite analoog; ze bestaan uit verschillende lagen op stretchende en transparante stoffen. De prints creëren een optische illusie door de bewegingen van het lichaam volgen. De effecten zijn haast theatraal en maken je duizelig wanneer je er naar kijkt.

Smart textiles

Designer en onderzoeker Kristi Kuusk ontwerpt duurzame ‘smart textiles’. Deze textielsoorten hebben geïntegreerde functies die reageren op bijvoorbeeld aanraking. Door sensoren in te bouwen, kunnen de kledingstukken de drager onder meer een massage geven of licht geven.

MycoTEX

MycoTEX is textiel gemaakt van mycelium, oftewel de sporen van paddenstoelen. Dit materiaal is ontzettend veelzijdig, maar werd tot voor kort alleen gebruikt voor solide materialen. Textielontwerper Aniela Hoitink creëerde een flexibele versie van het materiaal dat stappen als spinnen van draad, het weven van stof en naaien overbodig maakt. Meer informatie over dit materiaal is te vinden op materia.nl/article/mycotex-textile-mushroom-mycelium/

Lezingenprogramma Fashion & Workwear

Material Xperience staat bekend om haar spraakmakende sprekersprogramma, waarin gerenommeerde (inter)nationale architecten, wetenschappers, ontwerpers en andere experts. Voor het eerst in de geschiedenis van de beurs, zijn er op de beursvloer simultaan twee theaterprogramma’s waarin een line-up van 55 sprekers hun kennis en ervaring met de bezoekers delen.

Op woensdagmiddag 14 maart vindt in het Material Xperience-theater het lezingenprogramma “The Future of Fashion“ plaats. Sprekers zijn o.a. Marina Toeters (by-wire.net), Ellen Mensink (Loopalive) en Jef Montes.

Bezoeken

Material Xperience 2018 vindt plaats van dinsdag 13 t/m donderdag 15 maart in Ahoy Rotterdam. Ga voor meer informatie naar www.materialxperience.nl en klik hier voor je gratis toegangskaart.

Over Marina Toeters

Marina Toeters - onze ambassadeur voor de sector Fashion

Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire.net

Marina Toeters werkt op het gebied van modetechnologie en modeontwerp. Via haar website, by-wire.net, stimuleert ze de samenwerking tussen de mode-industrie en technici om een relevant mode-systeem en ondersteunende kledingstukken voor alledag te ontwikkelen. Ze geeft advies aan, onder meer, Philips Research en de Europese Ruimtevaartorganisatie over productontwikkeling. Toeters werkt tevens als docent, coach en onderzoeker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, bij het textieldepartement bij Saxion Hogeschool en bij de faculteit Industrieel Design bij de TU Eindhoven. Toeters’ doel is om mode innovatief te maken, door draagbare technologie, nieuwe materialen en innovatie productiemethodes in ons huidige modesysteem op te nemen.

Over Materia

Materia is het leidende internationale platform op het gebied van materiaalinnovatie en stimuleert wereldwijd gezamenlijke innovatie op weg naar een mooiere, meer duurzame en hoogwaardig gebouwde en ingerichte omgeving. Rond een onafhankelijke en continu groeiende collectie van meer dan 2.900 inspirerende materialen brengt Materia bouwprofessionals samen: jaarlijks op Material Xperience, periodiek rond actuele thema’s en events en dagelijks via www.materia.nl.

DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
Materia
Material Xperience
Partner Content
Sustainability
Scroll down to read more