• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam overweegt andere stad

Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam overweegt andere stad

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

"Als er niet meer steun van de gemeente komt, is het einde oefening voor dit evenement in Amsterdam." In een interview met Quote luidt organisator en eigenaar Bart Maussen de noodklok voor de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam.

Volgens Maussen krijgen modeweken in steden als Londen, Parijs en Milaan miljoenen aan subsidie. "Wij zijn volledig afhankelijk van sponsors en sponsoring was een lastige business de laatste jaren. We hebben de organisatie van de fashion week overgenomen en met eigen middelen uitgebouwd. Er zit nu heel veel eigen geld in, en het is de vraag of we het zelf nog kunnen dragen," aldus Maussen tegen Quote.

Rob Zomer, directeur van de modeweek, nuanceert de uitspraken van Maussen in een reactie aan FashionUnited.nl. "Deze maand vindt sowieso niet de laatste editie plaats, want we hebben contracten met de locatie, de horeca, sponsoren, et cetera," zegt hij. "Maar we kijken wel om ons heen. We moeten vooruit kijken."

Concrete plannen om uit Amsterdam te vertrekken zijn er niet. "Een verhuizing naar een andere stad heeft niet onze voorkeur. Maar we zouden wel graag een bijdrage van de stad willen. Amsterdam zegt dat de Fashion Week één van de key-events is van de stad. Net zoals de Gay Pride, de Uitmarkt en Amsterdam Dance Event, dan mogen ze daar ook naar handelen. Wij denken namelijk dat de fashion week zoveel meer potentie heeft."

Volgens Zomer valt binnenkort een besluit over subsidie voor de modeweek. Dat zou dan gaan om het Downtown programma, voor consumenten. "Vorig jaar kregen we daar ook geld voor en daar waren we heel blij mee. Zo kunnen we evenementen in de stad organiseren," zegt Zomer.

Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam wil subsidie van gemeente Amsterdam

De organisatie van de Amsterdam Fashion Week - of Fashion Week Nederland, zoals de het inmiddels officieel heet - ziet dat door het gebrek aan subsidie buitenlandse modeweken jonge ontwerptalenten wegkapen. Buitenlandse modeweken kunnen namelijk internationale modejournalisten laten invliegen, waardoor het voor ontwerpers aantrekkelijker wordt om daar te showen.

AFW
Amsterdam Fashion Week
Mercedes Benz FashionWeek Amsterdam