• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modeketen Witteveen verkocht na financiële problemen

Modeketen Witteveen verkocht na financiële problemen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De Nederlandse modeketen Witteveen heeft een nieuwe eigenaar. Het verliesleidende damesmodemerk is medio februari overgenomen door O&C Investments, de investeringsmaatschappij die eerder deze maand ook verliesgevende Brova-formule Purdey kocht, waarover nu overigens al een conflict blijkt te zijn ontstaan. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Het in Leusden gevestigde O&C Investments heeft alle winkels van Witteveen voor een nog onbekend bedrag overgenomen. De damesmodeketen beschikt over ruim 100 vestigingen verspreid over heel Nederland en was tot voor kort eigendom van Doorhoven Holding, ook gevestigd in Leusden. Witteveen-CEO Barbara van Kolfschoten en investeerder Ronald Verheij hebben alle aandelen aan de investeringsmaatschappij verkocht. Verheij is ook mede-eigenaar van de Brova Groep, moederbedrijf van Houtbrox, Duthler en tot voor kort Purdey, dat al een tijd lang met financiële problemen kampt. Zowel de aandeelhouder van O&C Investments, Jurgen Spies, als de directie van Witteveen kunnen momenteel geen verder commentaar geven op de overname.

Witteveen overgenomen door O&C Investments

Witteveen-moederbedrijf Doorhoven Holding bevindt zich sinds een aantal jaar in financiële moeilijkheden. Het bedrijf lijdt al jaren verlies en had in 2013 en 2014 een negatief eigen vermogen. Hoewel recentere cijfers nog niet zijn gedeponeerd, is wel bekend dat Doorhoven Holding vorig jaar nog een bedrag van 1,2 miljoen euro moest aflossen bij de bank.

Met de overname van Witteveen beschikt O&C Investments inmiddels over ruim 120 damesmodezaken in Nederland. Eind maart kocht de investeringsmaatschappij de 22 winkels van modeketen Purdey voor een bedrag van 250.000 euro. Waarom aandeelhouder Spies juist nu in de modesector stapt, is onbekend. Wel is duidelijk dat O&C zich onder meer richt op het boven water helpen van bedrijven die in financiële moeilijkheden zitten, een mogelijke verklaring voor de overnames.

Overname Purdey uitgelopen op chaos

Of O&C Investments de modeportefeuille bij elkaar kan houden, is nog maar de vraag. Volgens het FD is er nu namelijk al een conflict ontstaan over de recente overname van Purdey. Een belangrijke schuldeiser van Brova, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), heeft de voormalig eigenaar van de modeketen gesommeerd de verkoop terug te draaien. Bovendien eist de BOM dat de Brova Groep direct de lening van 1,7 miljoen euro, die in 2012 werd verschaft om het bedrijf overeind te houden, terugbetaalt. Daarvoor was eerder uitstel van betaling verleend.

De BOM beschuldigt Brova volgens het FD van ‘paulianeus gedrag’. Zo was de BOM niet op de hoogte gesteld van de overname en moest de crediteur het nieuws via de media vernemen. Bovendien is de lening van 1,7 miljoen euro tot ongenoegen van de BOM overgegaan naar O&C Investments. “Het is volslagen onduidelijk waarin voor ons het belang van die transactie zou hebben gelegen,” schrijft de BOM-directie in een brief aan Brova-directeur Martin Duthler. Tegenover de krant zegt een woordvoerder van de BOM dat vanuit beide partijen wordt gezocht naar een ‘duurzame oplossing’.

Witteveen heeft in totaal 103 winkels verspreid over Nederland en verkoopt daar dameskleding. De Nederlandse modeketen richt zich op vrouwelijke klanten van boven de veertig jaar. Omdat Witteveen twee jaar geleden nog maar weinig groeikansen zag in eigen land, breidde het uit naar Duitsland. De damesmodezaak heeft daarnaast een eigen webwinkel.

Beeld: Witteveen Mode Facebook

o&c investments
Witteveen