• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modestipendium voor Iris van Herpen

Modestipendium voor Iris van Herpen

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Modeontwerpster Iris van Herpen heeft het Cultuurfonds Mode Stipendium ontvangen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 50.000 euro die jaarlijks wordt toegekend aan getalenteerde, Nederlandse modeontwerpers die uitmunten in artistieke kwaliteit. Van Herpen kreeg de prijs dinsdagmiddag uitgereikt in Amsterdam.

Iris van Herpen (31) is internationaal doorgebroken. Zij debuteerde in 2007 tijdens fashion week in Amsterdam, maar heeft de hoofdstad inmiddels met succes verruild voor de prêt-à-porter modeweek in Parijs. Komend seizoen showt zij tijdens de coutureweek. Ook heeft zij al diverse modeprijzen in de wacht gesleept zoals de Dutch Design Award (2013) en de Andam Fashion Award (2014) en een prijzengeld van 250.000 euro.

Aan het Cultuurfonds Mode Stipendium is behalve een geldbedrag ook een onderscheidingsteken verbonden. Het betreft een ketting, ontworpen door Atelier Ted Noten. De ketting wordt van ontvanger op ontvanger doorgegeven met een persoonlijke briefje erin verstopt.

Het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat sinds 2011 dankzij de gift van een mecenas die anoniem wil blijven, maar die de Nederlandse mode een warm hart toedraagt. De prijs is bedoeld voor gevestigde ontwerpers die minimaal vijftien collecties hebben gemaakt. Het stipendium moet hen in staat stellen zich artistiek en zakelijk verder te ontwikkelen.

Eind 2014 kreeg modemerk Youasme Measyou de modeprijs toegekend, maar begin dit jaar maakten zij bekend hun label voorlopig te pauzeren. Eerdere winnaars zijn Jan Taminiau, Spijkers en Spijkers, Francisco van Benthum en Ilja Visser.

Beeld: FashionUnited

Cultuurfonds
Iris van Herpen
Mode Stipendium
ModeStipendium