Modestoffen voor SS20: de comeback van Seersucker

Op de Première Vision gaat menig “stof hart” sneller kloppen. Stofleveranciers laten zich twee keer per jaar van hun meest glansrijke kant zien. Tussen al de nieuwe stoffen voor SS2020 springt de Seersucker eruit.

Seersucker is een klassieker onder de zomerstoffen. In de jaren 20 droegen veel mannen pakken gemaakt van seersucker en ook in de jaren 80 had deze stof een opleving om nu in 2020 opnieuw te verschijnen in nieuwe varianten.

Modestoffen voor SS20: de comeback van Seersucker

Seersucker is een stof die ontstaat door een speciale behandeling. Van oorsprong werd seersucker gemaakt van 100 procent katoen, tegenwoordig kennen we ook andere samenstellingen. Bij katoenen seersucker wordt voor het weefproces 50 procent van de garens gekrompen. Na het weven wordt de stof opnieuw gekrompen. De 50 procent nog niet voorbewerkte garens krimpen tijdens dit proces waardoor de bobbelige structuur ontstaat. Bij seersucker gemaakt van katoen en polyester, vervalt het eerste proces. Na het weven wordt de stof gekrompen waardoor het katoengaren krimpt en de bekende structuur ontstaat. Deze variant is goedkoper dan de katoenen seersucker. Een derde techniek is het gebruik van niet elastangaren en garen met elastan, het hele proces van krimpen komt hiermee te vervallen. Het garen met elastan is verantwoordelijk voor de bobbelige structuur. De vierde techniek is het gebruik van een finish waardoor ook plaatselijke krimpeffecten kunnen worden bereikt. Een goede stabilisatie is van groot belang om te voorkomen dat het krimpeffect na een wassing verdwijnt (bron Simone Tiehatten).

Modestoffen voor SS20: de comeback van Seersucker

Seersucker gemaakt van katoen draagt heerlijk koel in de zomer en kreukt niet. In het Frans heet deze stof: crépon soda of cloqué.

Modestoffen voor SS20: de comeback van Seersucker

Fabel of feit: Volgens diverse bronnen is seersucker afkomstig van de Perzische woorden ‘sheer and shakar’, dat melk en suiker betekent. Waarschijnlijk door de overeenkomsten met de gladde en soepele samenstelling van melk en het korrelige van suiker. Volgens andere bronnen is seersucker afkomstig van het Hindoestaans ‘kheer aur shakkar’. Dit betekent pudding en suiker en komt voor uit de gelijkenis met de grove en gladde strepen.

Modestoffen voor SS20: de comeback van SeersuckerModestoffen voor SS20: de comeback van Seersucker

Tekst: Carla van den Puttelaar hoofdredacteur vakblad Kleur&Stijl. Wil je meer lezen over de stoftrends voor SS20 en weten welke mode- en kleurtrends het zomerse beeld gaan bepalen? Neem dan een abonnement op vakblad Kleur&Stijl.

Vakblad Kleur&Stijl is het magazine voor de professional die adviseert over kleur, kleding en stijl en bestaat al 13 jaar. Een goed advies wordt steeds belangrijker en draagt bij aan een trouwe klantenkring in de winkel. In K&S vind je de informatie om jouw advies te personaliseren, te verdiepen en je expert status te verhogen. K&S verschijnt vier keer per jaar en kost het eerste jaar slechts 49,90 euro.

Foto’s: Seersucker, gemaakt op Premiere Vision SS20, eigendom Kleur&Stijl.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN