• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Moederbedrijf Zara geeft items van angorawol aan goed doel

Moederbedrijf Zara geeft items van angorawol aan goed doel

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Kledingstukken van angorawol zijn not done. Modeconcern Inditex - het moederbedrijf van formules als Zara en Pull & Bear - gaat daarom mode-items van angorawol, ter waarde van 900.000 dollar, schenken aan Syrische vluchtelingen.

Inditex ging overstag om voortaan geen kledingstukken met angorawol te produceren en verkopen, na gesprekken met Peta. De dierenorganisatie strijdt sinds november 2013 voor angorakonijnen. De organisatie publiceerde toen een video over het leven van de beestjes in China. In de video is te zien hoe Chinese boeren de haren plukken van gillende angorakonijnen, in plaats van de vacht te scheren. Daarna worden de dieren teruggegooid in hun hok. Iedere zeventig tot vijfenzeventig dagen worden de haren van de dieren opnieuw uit hun lijf getrokken. Binnen twee jaar overlijden ze.

Inditex stopt met verkoop angoramode

Het Spaanse modebedrijf had echter nog één probleem: een flinke voorraad met kledingstukken waarin de vacht van de angorakonijnen is verwerkt. In totaal gaat het om 20.000 gloednieuwe kledingstukken met een winkelwaarde van 900.000 euro. In plaats van nog snel wat geld op te strijken voor de mode-items, heeft Inditex besloten de kledingstukken te doneren aan Syrische vluchtelingen in Libanon.

"Alleen mensen die niet in hun basisbehoeften kunnen voorzien, hebben enige excuus om bont te dragen dat uit levende dieren is getrokken," zegt Ingrid Newkirk, algemeen directeur van Peta, in een persbericht. Ze noemt de donatie van Inditex 'enorm' en roept andere modebedrijven op het Spaanse concern als een voorbeeld te zien. Volgens Newkirk is Benetton een merk dat nog geen actie heeft ondernomen. "Als ze dat niet doen, zullen ze zien dat hun klanten met hun portemonnee dicht de deuren uit lopen."

Inditex is niet het enige merk dat angorawol weert. Meer dan zeventig merken en retailers gingen het bedrijf al voor, waaronder: Asos, Calvin Klein, Stella McCartney en Tommy Hilfiger.

Van de Nederlandse modebedrijven staan onder andere Supertrash en C&A op de lijst van modezaken die geen angora verkopen. Overigens is angorawol niet de enige wol die niet altijd een 'warm gevoel' geeft. Ook Merionoschapen hebben volgens Peta niet de beste omstandigheden.

Angora
angorawol
Inditex
PETA
Zara