• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Op 4 oktober 2019 barst de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) los

Op 4 oktober 2019 barst de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) los

PARTNER CONTENT
Door Partner

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Voor de zesde keer op rij organiseert stichting Dutch Sustainable Fashion Week het grootste landelijke duurzame mode evenement. De terugkerende thema’s van deze week zijn onder andere circular fashion, waste reduction en (new textile) innovation. Van 4 t/m 13 oktober 2019 is er een uitgebreid programma georganiseerd om landelijk de aandacht te vestigen op duurzaamheid in de modebranche. Check het programma op de DSFW website voor alle ins-and-outs!

De mode industrie is de op één na vervuilendste industrie in de wereld. Dit komt vooral omdat veel verschillende factoren er aan bijdragen dat de mode industrie zo vervuilend is. Een van die factoren heeft te maken met de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie en vooral de CO2 uitstoot die vrijkomt bij al het vervoer van de kleding. Daarnaast wordt een grote hoeveelheid water verspild en wordt er een grote hoeveelheid grondwater vervuild door onder andere het gebruik van pesticiden. Een andere belangrijke factor is dat fast fashion kleding over het algemeen niet lang gedragen wordt. Het schijnt dat een kledingstuk gemiddeld slechts 7x gedragen wordt. Na het dragen van dit kledingstuk komt hij al snel terecht op een grote stortplaats. Tijdens het ontbinden van de stoffen komen er grote hoeveelheden methaan vrij. Methaan is een gas dat erg schadelijk is voor de atmosfeer.

Het doel van de DSFW is daarom niet alleen het maatschappelijk engagement rondom de mode-industrie te vergroten en aandacht te creëren voor innovaties binnen de modebranche bij zowel het publiek als de retailsector (zij bepalen immers wat in de winkel ligt), maar ook daadwerkelijk tastbare handvatten te bieden hoe actie te ondernemen en te verduurzamen om een positieve impact op mens en milieu te hebben. Tijdens de Future Fashion Show op aanstaande vrijdagavond 3 oktober 2019 tonen de drie upcoming talentvolle designers Sharita Karsten, Tim Dekkers en Weiyu Hung hun 14-delige collectie. De ontwerpers presenteren alternatieven voor dierlijke materialen en maken gebruik van disposable materialen, die de huidige fast fashion materialen kunnen vervangen.

Sharita Karsten

Tijdens de Future Fashion Show laat Sharita Karsten met haar collectie de schoonheid van rest materialen, afval en oude kleding zien. Ze liet zich inspireren door oorspronkelijke bewoners, waar ook ter wereld, die zich kleden in materialen die zij in hun directe leefomgeving vinden. Deze collectie is een westerse vertaling daarvan.

Photo Credit: Sharita Karsten

Tim Dekkers

Tim toont tijdens de Future Fashion Show zijn collectie ‘Human Nature’. Tim is geïnspireerd door wat de natuur op zijn ‘puurst’ te bieden heeft. Zijn collectie is gebaseerd op de vormtaal die de natuur ons brengt en gemaakt van ruwe materialen die zo puur mogelijk geproduceerd worden, als varens, schors, ongebleekt katoen en ‘pepe cones’.

Video Credit: Tim Dekkers

Weiyu Hung

In WEI-YU’s werk staat de kruising tussen duurzaamheid en cultuur centraal. In samenwerking met SINGTEX, UNITEX en Eco Textile Studio verwerkt hij in deze collectie veel nieuwe ideeën, verschillende culturen en ambachten: van het groene concept van 'wasted material' (innovatieve materialen gemaakt van gerecyclede plastic flessen en overgebleven koffiedik als grondstof voor verf- en printtechnieken) tot mooie ambachten uit Azië (Tapa) en lokale Nederlands technieken (haken en breien).

Photo Credit: Yunfei Ren

Photo header: Dutch Design Show 2018, Show Sarah van der Wilk, credits Pieter Symon

Dutch Sustainable Fashion Week
Partner Content
Sharita Karsten
Tim Dekkers
WEIYU HUNG