• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Overzicht: de highlights van Milaan Fashion Week

Overzicht: de highlights van Milaan Fashion Week

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Na London Fashion Week verplaatste de aandacht in de modeindustrie zich naar Italië voor Milaan Fashion Week. Toenemende belangstelling voor Gucci heeft gezorgd voor hernieuwde interesse en aandacht voor niet alleen Milaan Fashion Week zelf, maar ook voor Italiaanse mode.

FashionUnited verzamelde de hoogtepunten van Milaan Fashion Week.

Dolce & Gabbana ‘Tropico Italiano’

Bij de show van Domenico Dolce en Stefano Gabbana waande het publiek zich in een tropisch paradijs. Modellen met tiara’s of bloemenkransen op het hoofd paradeerden tussen palmbomen, nadat de show was afgetrapt met een dansoptreden. De kledingstukkken uit de lente/zomercollectie 2017 van D&G werden versierd met ijsjes, cocktails en vissen, maar ook Italiaanse pizza en pasta.

Terug naar de jaren 70 met Prada

Het Italiaanse modehuis Prada herinterpreteerde jaren 60 en 70 klassiekers. Modellen droegen patchwork sweaters, beha-tops over grafische print blouses, blazers in contrasterende jaren 60 ruiten, micro-hotpants en tops met opstaande 'Mandarin' kraagjes of cols. "Ik wilde de dingen simpel houden,” zei Miuccia Prada backstage over de collectie tegen de Financial Times. Versieringen waren er bijna niet, op de struisvogelveren na; daarmee werden niet alleen kledingstukken, maar ook tassen en sandalen verrijkt. De belangrijkste accessoire: een riem in de taille.

Papieren poppen bij Moschino

Moschino ontwerper Jeremy Scott haalde zijn inspiratie uit de roman 'Valley of the Dolls'. Modellen Romee Strijd, Bella en Gigi Hadid ondergingen een ware metarmorfose; zij verschenen als jaren 60 pop met ‘papieren’ kleding op de catwalk. Scott gebruikte trompe l'oeil - een techniek die bedrieglijk realistisch aandoet - om 2D-kledingstukken tot leven te brengen.

A photo posted by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Laagjes en colorblocks bij Missoni

In de hoofdrol bij modehuis Missoni: colorblocks en gelaagde, relaxte silhouetten. Modellen droegen gebreide tuniektops over wijde driekwartbroeken, of een strapless top over een polo, gecombineerd met een harembroek en gedrapeerde doek op de heup die doet denken aan een zijden-sjaal. De outfits werden afgemaakt met platte puntschoenen en badslipper-sandalen.

A video posted by Liz Uy (@lizzzuy) on

Deconstructie bij Marni

Marni presenteerde een deconstructieve collectie met veel stofgebruik, oversized silhouetten en buitenproportionele details; te lange mouwen bijvoorbeeld, maar riemen met enorm grote zakken. In de eerste looks domineerde een neutraal kleurenpalet - van melkwit tot beige, later komt er kleur in de collectie: gebleekt geel, mintgroen, blauw, rasberry en chocoladebruin. Naast vele jasjes, werden ook jurken met Griekse godin appeal en ingenieus gefabriceerde plisse kledingstukken op de catwalk getoond.

The finale of the #Marni women's #SS17 Fashion Show. #MarniSS17 #MFW

A video posted by Marni (@marni) on

Details from the #Marni women's #SS17 Fashion Show. #MarniSS17 #MFW

A photo posted by Marni (@marni) on

Modellenleger in sportmode bij Versace

Versace presenteerde luxueuze sportswear op de catwalk. Inspiratie uit de sportwereld was terug te zien in grafische prints - de diagonale streep bijvoorbeeld, maar ook in de materiaalkeus. Zo werd mesh verwerkt in jurken en was er een turquoise nylon japon met aantrekkoorden. De sleehakken hadden brede bandjes, zoals functionele sandalen als Teva ook hebben. Supermodel Naomi Campbell verscheen op de catwalk in een rood blauw gestreept trainingsjasje en bijpassende strokenrok. Dat was niet het enige supermodel dat Versace had gestrikt: Adriana Lima en Doutzen Kroes deden ook mee. Adriana Lima droeg een patchwork outfit met verschillende prints en materialen.

A photo posted by Adriana Lima (@adrianalima) on

Fendi’s collectie ‘geschikt voor een Koningin’

Karl Lagerfeld haalde de inspiratie dit seizoen uit het weelderige paleis van Marie Antoinette: Petit Trainon. De ontwerper presenteert sportieve strepen in allerlei vormen en maten. In de tweede helft van de show spelen jurken en rokken van semi-transparante organza of lingerie-zijde de hoofdrol. Inclusief romantische decoratie: strikken, vlinder-cut-outs en geborduurde bloemen.Op Instagram noemt Fendi de collectie ‘geschikt voor een Koningin.’

Foto’s: Fendi SS17

A video posted by Fendi (@fendi) on

De signature Geek-Chic look bij Gucci

Een van de meest naar uitgekeken shows was de collectiepresentatie van Gucci in het Via Valtellina, het voormalige Farini station in Milaan. Voor Gucci's ready-to-wear collectie voor lente/zomer 2017 is creatief directeur Alessandro Michele trouw gebleven aan zijn ontwerpfilosofie. Michele mixte stijl items uit de LA club cultuur, de stromingen punk, gotiek en mode-items uit de jaren 70 en 80, tot zijn signature Geek-Chic stijl wat inmiddels synoniem is geworden aan de nieuwe 'Gucci look'.

Illustrator Jayde Fish werkte mee aan bijzondere prints van dieren als de aap, slang, kat en bij, waarmee collectiestukken als een bomberjack, zijden blouse en rok werden gedecoreerd.

Foto’s: Gucci.

Milan Fashion Week vond plaats van 21 tot en met 26 september. Op de officiële kalender van de editie stonden 71 merken. Terugkerende, gerenommeerde labels, maar ook nieuwe namen als Wunderkind, de diffusielijn van Wolfgang Joop, en Ricostru bijvoorbeeld, het Chinese merk dat gesteund wordt door modeveteraan Giorgio Armani. "De energie is veranderd en de pers is in Milaan," zei Marco de Vincenzo, oprichter van zijn gelijknamige label in een interview met BoF. "Men wacht op nieuws, terwijl er lange tijd geen interesse was in Milaan Fashion Week, met uitzondering van de shows van Prada, Gucci en Fendi." De aanwezigheid van de Italiaanse premier Matteo Renzi bij de opening van de modeweek bevestigde de hernieuwde focus op de mode-industrie van het land.

Een andere wijziging van Milaan Fashion Week, is dat de laatste dag was gereserveerd voor presentaties van opkomende ontwerpers. Armani, die voorheen zijn collectie voorstelde op de laatste dag van modeweek, gaf daarom zijn show op vrijdag.

De internationale ready-to-wear modeweken vinden plaats in de maand september, waarbij alle ogen gericht zijn op New York, London, Milaan en Parijs voor de nieuwste trends op het gebied van damesmode. Voor alle womenswear catwalk season reads, klikt u hier.

Milan Fashion Week
WOMENSWEARCATWALKSEASON