• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Pantone roept Classic Blue uit tot de kleur van 2020

Pantone roept Classic Blue uit tot de kleur van 2020

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Het Amerikaanse kleureninstituut Pantone heeft Classic Blue uitgeroepen als kleur van het jaar 2020. Dat maakt het bedrijf bekend middels een persbericht. Pantone beschouwt Classic Blue als “een solide en betrouwbare blauwe tint waarop we altijd kunnen rekenen”.

Het is niet voor het eerst dat een blauwtint wordt uitgeroepen tot kleur van het jaar, iets wat Pantone dit jaar voor het 21ste opeenvolgende jaar doet. Eerder kwamen de kleuren Blue Turquoise, Blue Iris en andere blauwtinten al voor. Anders dan andere soorten blauw is Classic Blue “donkerder, eleganter en traditioneler”. De kleur doet volgens Pantone denken aan de kleur van de schemering, bosbessen en de klassieke Pepsi Cola-blikjes, en “biedt een gevoel van rust en vrede aan de menselijke geest”.

Pantone benadrukt dat Classic Blue multifunctioneel is. “Genderloos in uiterlijk en seizoensloos, deze fundamentele tint maakt kleurencombinaties in het hele spectrum mogelijk,” voegt het bedrijf toe.

Pantone selecteerde de kleur van het jaar deze keer voor het eerst met behulp van meerdere zintuigen, namelijk zicht, geluid, geur, smaak en textuur. Classic Blue kwam uit de selectie als de officiële ‘multisensorische’ kleur van het jaar, omdat het een blauwtint is die “niet agressief, relateerbaar en eerlijk” is, aldus Pantone. Voor de selectie werkte Pantone samen met diverse experts uit onder andere de muziekindustrie.

Pantone’s jaarlijkse uitroep van de kleur van het jaar is een trendanalyse-initiatief dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden door mode- en marketingbranches. “Het benadrukt de relatie tussen kleurentrends en wat er momenteel in de wereld gebeurt op cultureel gebied. Een kleur reflecteert wat mensen voelen,” zegt uitvoerend directeur Leatrice Eiseman.

Beeld: Pantone

Classic Blue
Kleur van het jaar
Pantone