Peruaanse alpaca, een geschenk voor de modewereld

Vandaag de dag speelt Peruaanse alpaca de hoofdrol in de belangrijkste luxe etalages ter wereld. Internationale ontwerpers als Max Mara, Prada, Eileen Fisher en Stella McCartney kiezen ervoor om met deze edele wolsoort te werken. Ze maken er unieke kledingstukken mee, waarin zowel de oude Incatextieltraditie als de laatste modetrends tot uiting komen.

Peruaanse alpaca, een geschenk voor de modewereld

Kleding van alpacawol, ©Mozh Mozh

Lange traditie

De eeuwenoude textieltraditie in Peru is net zo oud als de liefde die de inwoners hebben voor kameelachtigen, waaronder de alpaca. Naar schatting zijn er bijna vijf miljoen alpaca’s in Peru, en wordt 80% van de fijne wol van het dier hier geproduceerd. De befaamde kenmerken van de wol, zoals de zachtheid, thermische eigenschappen en de verscheidenheid aan natuurlijke kleuren, hebben de wol veel aanzien in de internationale mode-industrie gegeven.

Daniel Aréstegui, directeur van de Internationale Alpacavereniging (AIA), vertelt dat ze worden beschouwd als “luxe vezels”, omdat alpaca- en vicuñawol zeer worden gewaardeerd en zich door hun finesse en elegantie onderscheiden in de markt. “Nog vóór de Incatijd waren deze wolsoorten al aan de adel voorbehouden”, zegt Aréstegui.

In harmonie met de natuur

De alpaca is een zeer opmerkelijk, milieuvriendelijk dier en de Peruaanse textielindustrie ziet erop toe dat de dieren ongedeerd blijven tijdens het scheerproces. Volgens Aréstegui tasten alpaca’s, in tegenstelling tot de angorageit die mohair produceert en de kasjmiergeit, het ecosysteem waarin ze leven niet aan.

Alpaca’s zijn afkomstig uit het Andesgebied en leven in extreme weersomstandigheden op meer dan 4000 meter hoogte. Hierdoor hebben ze speciale thermische eigenschappen ontwikkeld zodat ze in hun natuurlijke habitat kunnen overleven. De wolvezel bevat microscopisch kleine luchtbellen. Deze laten op warme dagen lucht door om de temperatuur van de dieren omlaag te brengen, en houden op koude dagen lichaamswarmte vast waardoor een natuurlijk thermisch effect ontstaat.

Peruaanse alpaca, een geschenk voor de modewereld

Lagune Choclococha, Huancavelica, Peru ©César Vega/PROMPERÚ

Door de talloze voordelen is alpacawol geliefd bij ontwerpers. De belangrijkste voordelen zijn de zachtheid, het verfvermogen, het weefcomfort, een breed kleurenscala met 22 beschikbare natuurlijke tinten, en een zijdeachtige glans. Bovendien is alpacawol hypoallergeen en wordt ze duurzaam geproduceerd.

De moderne vezel

Aréstegui stelt dat Peruaanse alpaca in vergelijking met andere hoogwaardige vezels de beste eigenschappen heeft. Daarnaast vertelt hij dat, anders dan bij kasjmier, bij alpacawol nog ruimte is voor verbetering. “Baby–alpacawol wordt beschouwd als een van de beste vezels ter wereld. De beschikbare hoeveelheid op de markt is sinds 2003 gestegen van 10% naar 30%. Kasjmier heeft daarentegen al de top bereikt. Een ander pluspunt voor Peruaanse alpaca is de waardeketen die volledig geïntegreerd is, van het fokken van de alpaca’s tot het maken van de kledingstukken. Dit is een groot concurrentievoordeel in de internationale markt”, zegt Aréstegui.

Meer informatie over Peruaanse alpacawol op onze website:
http://www.alpacadelperu.com.pe/EN/

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN