• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Recycling: Vodde en Sympany lanceren garens geschikt voor kleding en ander textiel

Recycling: Vodde en Sympany lanceren garens geschikt voor kleding en ander textiel

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Charles Graft (Sympany) en Patrick Welp (Vodde). Credits: Beeld via Sympany

Vodde en Sympany blijven de vezels en garens op basis van gerecycled textiel verbeteren. De twee presenteren deze week tijdens Circular Textile Days een verbeterd garen dat nu ook door kledingmerken gebruikt kan worden voor kleding en ander textiel, zo is te lezen in een persbericht.

Charles Graft, directeur van stichting Sympany: “Dit is de doorbraak waar de textielindustrie op zit te wachten. Dankzij de financiële ondersteuning van Sympany slaagde Vodde erin om het proces van mechanische textielrecycling weer verder te verbeteren.”

Patrick Welp, directeur/eigenaar van Vodde: “Wij blijven innoveren. De nieuwe garens zijn nu ook goed voor gebruik in kleding en ander textiel. Kledingmerken hoeven niets aan te passen in hun productie. De gerecyclede garens kunnen zonder problemen toegevoegd worden aan hun bestaande keten. Op deze manier kunnen producenten en importeurs op eenvoudige wijze voldoen aan de UPV doelstelling.”

Vodde heeft ook een life cycle assessment (LCA) uit laten voeren om de nieuwe garens te kunnen vergelijken met garens die gemaakt zijn van nieuwe materialen. Uit deze LCA blijkt dat op alle punten (zoals CO2-uitstoot, gebruik van water en pesticiden) de garens op basis van gerecyclede materialen beter scoort. De garens zijn eveneens gekeurd en gecertificeerd door GRS (Global Recycled Standard) en bedrijven SGS en Intertek.

Vodde maakt al langer garens uit gerecycled materiaal. Zo maakt het sinds 2021 op grote schaal sokken voor Zeeman, maar ook partijen in de bedrijfskledingindustrie.

Lees ook:
Een nieuwe keten: Vodde en Sympany maken gerecyclede garens op maat van Nederlands textielafval
Recycling
Sympany
Vodde