Redress Design Awards: Mode kan ook zonder afval
bezig met laden...
Een diversiteit aan modecollecties, volledig gemaakt van afval afkomstig van onder andere afgedankte kledingstukken, restvoorraden en meubilair. Dat is momenteel te zien bij de Fashion for Good Experience in Amsterdam, waar creaties van de Redress Design Awards 2018 worden tentoongesteld. Finalisten gebruikten verschillende upcycling-technieken. Daarmee demonstreerden ze de eindeloze mogelijkheden van duurzame mode. De expositie is gratis toegankelijk tot en met 14 februari.
Tijdens de opening, bezocht door een bescheiden menigte, wordt licht geworpen op het potentieel van hergebruik van textielafval. Geschat wordt dat jaarlijks ruim 500 miljard dollar aan economische waarde verloren ging als gevolg van het take-make-dispose-model, stelt het State of Fashion 2018-rapport. Er zijn talloze mogelijkheden, en de ontwerpwedstrijd toont mogelijke oplossingen.
Winnaar Tess Whitford zal een capsulecollectie ontwerpen met The R Collective, wiens collecties eerder werden ondergebracht bij Barney’s New York, en Lane Crawford in Hong Kong.
Beweeg met uw muis over de afbeeldingen om meer over de ontwerpen te weten te komen.
Finalist Hung Wei-Yu zei dat de halsbrekend snelle modeindustrie “de nauwe relatie tussen een kledingstuk en de drager vernietigt”. Hij gelooft dat de relatie die mensen ooit met hun kleding hadden, verloren is gegaan in de moderne modewereld.
Redress Design Awards is ‘s werelds grootste duurzame modeontwerpwedstrijd. De organisatie is gericht op het promoten van duurzame ontwerptechnieken, om zo een nieuwe generatie spelbrekers op te leiden naar een circulaire modeindustrie. Fashion for Good, dat de expositieruimte verzorgt, is een wereldwijd innovatie-initiatief dat merken, bedrijven, NGO’s et cetera samenbrengt.
Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.
Beeld: Redress Design Award, Mannequino