• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • SaXcell gebruikt katoenafval voor productie nieuw garen

SaXcell gebruikt katoenafval voor productie nieuw garen

Door May-Anne Oltmans

28 okt. 2015

Mode

Jaarlijks worden miljarden kilo´s aan katoen weggegooid, maar de eerste stap naar het oplossen van dit probleem is gezet. De Nederlandse onderzoekers Gerrit Bouwhuis en Ger Brinks van de Saxion University of Applied Sciences Enschede, presenteerden deze week SaXcell: garen die volledig zijn gemaakt van katoenafval.

Het Nederlandse merk Humanoid heeft SaXcell verwerkt in een jurk, die werd gepresenteerd tijdens het congres Groen is de Rode Draad. Het congres werd georganiseerd door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Het Plan van Aanpak: een initiatief van de brancheverenigingen Modint, INretail en de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT). Bij het produceren van SaXcell wordt van elke kilo katoen ten minste 980 gram nieuw garen gemaakt. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door EY in opdracht van Het Plan van Aanpak, MVO en Rijkswaterstaat, is gebleken dat deze nieuwe stof voor alle modemerken een commercieel interessante oplossing kan bieden.

De eerste versie van SaXcell werd gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week. In november zal SaXcell ook worden gepresenteerd tijdens een vergadering van de Sustainable Apparel Coalition in New York. Behalve Humanoid, hebben de onderzoekers van Saxion ook hulp ontvangen van enkele bedrijven uit de Nederlandse textielindustrie, waaronder textielproducent JB Textiles.