‘Slimme’ kleding helpt atleten en vergeetachtigen

Onze kleding wordt geïnfiltreerd door elektronica en dat creëert compleet nieuwe toepassingsscenario’s. Of het nu gaat om sport, werk of het dagelijks leven - er zijn tal van ideëen over het gebruik van ‘slimme’ kleding.

Een ski-jack met functionele controle

Het Zwitserse premium ski-kledingmerk Kjus introduceerde ‘s werelds eerste kledingstuk voorzien van een elektro-osmotisch membraan. De drager ervan kan het kledingstuk onder controle hebben. De nieuwe textieltechnologie genaamd Hydro_Bot maakt gebruik van elektro-osmose om transpiratievocht af te voeren van de binnen- naar de buitenkant van de jas. Dit houdt het lichaam warm en droog, omdat er geen vocht zit. Normaliter zou dit het lichaam bij minder activiteit doen afkoelen. Met de nieuwe techniek hoeven skiërs minder energie te verbruiken voor thermoregulatie.

De techniek wordt aangedreven door twee panelen die zich bevinden op zweetgevoelige plekken op de achterkant van de jas. Daar zit de Hydro_Bot-technologie, waarvan de kern een membraan is dat bestaat uit miljarden poriën, omgeven door weefsel. Een kleine elektrische impuls transformeert de poriën in ‘micropompen’, die vocht actief wegleiden naar de buitenkant van het kledingstuk. De functie kan worden in- en uitgeschakeld via een geïntegreerd besturingssysteem of via de iPhone- en Android-app.

‘Slimme’ kleding helpt atleten en vergeetachtigen

Spijkerjack helpt bij vergeetachtigheid

Samen met internetgigant Google heeft Levi’s een jas ontwikkeld die kan helpen bij vergeetachtigheid: De jas zorgt er namelijk voor dat de gebruiker zijn of haar mobiele telefoon nergens achterlaat. Het idee ontstond een jaar geleden, toen Levi’s ‘Commuter Denim Jacket’ toegang kreeg tot Google’s diensten ‘Illuminate’ and ‘Find Your Phone’. Het bedrijf heeft het idee nu uitgebreid: in plaats van een handmatige zoekfunctie alleen, biedt Levi’s gebruikers nu ook toegang tot de ‘Always Together’-functie, waarbij automatisch alarm wordt geslagen als de jas en telefoon te ver van elkaar zijn verwijderd. De gebruiker krijgt op twee manieren een melding, namelijk via licht en een trilling op de boord van de mouw en via de bijbehorende Jacquard-app, die een pushbericht naar de telefoon verstuurt. Nog voordat de nieuwe update werd doorgevoerd, konden gebruikers al hun muziekafspeellijst bedienen en Google Maps gebruiken via de mouw van het spijkerjack.

Een T-shirt voorkomt ongelukken

NTT Data, een leverancier van zakelijke en IT-oplossingen, biedt het ‘slimme’ T-shirt ‘Hitoe’. Het shirt werd ontwikkeld door de Japanse NTT Group en Toray, een Japanse specialist op het gebied van materiaaltechnologie en functionele stoffen. Uitgerust met een sensor en gemaakt van een speciaal geleidend garen, meet het shirt bio-elektrische signalen zoals de hart- en polsslag en spiersamentrekkingen van de drager. Op basis van die gegevens kunnen conclusies worden getrokken over de fysieke en mentale toestand van de persoon, bijvoorbeeld over het stressniveau en mate van vermoeidheid. Bovendien kunnen ook energieverbruik, fysieke stress en hittestress worden gemeten en kunnen valpartijen worden gedetecteerd.

De gegevens zijn onmiddellijk zichtbaar op de smartphone van de drager. Voor een meer diepgaande analyse kan Hitoe worden verbonden met een serviceplatform. Buschauffeurs en grondpersoneel op Japanse luchthavens zouden het shirt al dragen, omdat het ongelukken zou helpen voorkomen.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Kjus, Levi’s, hitoe-toray.com

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN