Van zelfstrikkende schoen tot kleurveranderende stof: technologische hoogstandjes in de mode

Techniek wordt steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks leven. Het is overal om ons heen, maar het wordt ook vaker verwerkt in mode-items. Nike maakt vandaag bekend de zelfstrikkende sneaker officieel te introduceren à la ‘Back to the Future’ en dat is niet het enige coole voorbeeld in de mode. FashionUnited maakt een selectie uit de technologische hoogstandjes die nu al bestaan.

Zelfstrikkende schoenen

Allereerst de Nike Adapt BB, speciaal voor basketbalspelers. De schoen is uitgerust met een motortje en een tandwielmechanisme waardoor de spanning in de schoen kan worden aangepast. De veters worden automatisch aangesnoerd. Het is voor het eerst dat Nike Fit Adapt-technologie toepast en de schoenen kosten 350 dollar.

Nike is niet de enige mode partij die zich waagt aan een ‘Back to the Future’-schoen. Ook Puma lanceert nu een schoen die zelf de veter strikt. De schoenen van Puma, genaamd Fi, worden ook via een app aangestuurd, maar daar moet de drager zelf de fit bepalen door naar links of naar rechts te swipen. Op dit moment werkt het alleen nog op iPhone’s en Apple watches. De prijs van deze schoen is 330 dollar, maar de Fi’s zullen pas volgend jaar in de lente van 2020 beschikbaar zijn, terwijl Nike de techniek nu al introduceert.

The Denim Jacket van Studio Pauline van Dongen en ItalDenim

Van techniek die praktisch is naar techniek die juist de drager bewuster moet maken van het hier en nu. The Denim Jacket van Pauline van Dongen en ItalDenim moet dit doen. De jas reageert door middel van sensoren op aanraking. De sensoren zetten de aanraking om in subtiele strelingen over de rug.

Van kleurveranderende Chromorphous stof

Wie ooit de verkeerde outfit heeft gekozen voor een vergadering, evenement of andere sociale situatie, of gewoon graag van outfit wisselt op een dag, zal de Chromorphous stof met openen armen verwelkomen. Op de Universiteit van Centraal Florida is de stof namelijk ontwikkeld zodat deze van kleur kan veranderen door middel van instructies via een smartphone.

Elke draad die in de stof is verwerkt heeft een dun metalen draad in zich. Als stroom door de draad wordt gestuurd wordt de temperatuur licht verhoogd waardoor speciale pigmenten in de draad reageren en van kleur veranderen. De drager kan beslissen welke kleur ze willen dragen en zelfs welk patroon te zien moet zijn. Het is namelijk ook mogelijk om strepen te verwerken in het item. De techniek is beschikbaar voor kleding, accessoires en interieur en kan gebruikt worden in de massaproductie, aldus de Universiteit. Wanneer dit kan gebeuren is alleen nog onduidelijk.

Yogabroek die bewegingen aanstuurt en helpt bij yoga-oefeningen

Beginnende yogi’s kunnen vaak wel wat hulp gebruiken bij het doen van de oefenen. Daar komt de Nadi X yogabroek van Wearable X in beeld. Door middel van vibraties en audio op de heupen en de knieën laat de broek de drager weten waar de pose aangepast moet worden. Hierdoor verbetert de drager zijn houding en de broek neemt in feite de functie van een yogadocent over. De broeken zijn inmiddels beschikbaar voor mannen en vrouwen. Techniek en water zijn meestal geen goede combinatie maar de broek kan gewoon in de was. De broek moet wel opgeladen worden door middel van een USB-kabel.

Hoofdbeeld: Collage credit: website Chromorphous, website Wearable X, Nike newsroom, Pauline van Dongen

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN