• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Smeltende ijskappen bij David Laport in Artis Aquarium

Smeltende ijskappen bij David Laport in Artis Aquarium

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Mode |REPORTAGE

Omringd door tropische vissen in het aquarium van Artis presenteerde ontwerper David Laport zijn FW 17/18 Fuse-collectie. Modellen stapten de catwalk op in sculpturale ontwerpen gecomplimenteerd door een wet-look. Deze collectie heeft ongetwijfeld de Laport signatuur.

Op de catwalk verschijnen ontwerpen met de welbekende opstaande plissés, iets waar David Laport vaak gebruik van maakt. “Ik kan dingen niet loslaten, ook de plissés niet.” Deze ontwerpen wekken een vorm van herkenning op vanwege eerdere collecties, maar ook een referentie naar de beweging van water en afbrokkeling van ijs. Laport is namelijk geïnspireerd door de smeltende ijskappen op de Noord- en Zuid-Pool. “Het is eigenlijk een fascinatie. Door het smelten en weer bevriezen van ijs en water ontstaan er allerlei patronen. Het is heel schadelijk voor de natuur, maar tegelijkertijd ook heel mooi. Een soort foute schoonheid.”

Niet alleen de geplisseerde stoffen doen denken aan de rimpeling van water, ook in verschillende ontwerpen komt een witte stof voor met zilveren pompoms die weg heeft van de schittering van ijs wanneer de zon op het oppervlak valt. Deze schittering is nog duidelijker te zien wanneer op de catwalk items verschijnen geheel bedekt met zilveren pailletten.

Het is niet de eerste keer dat Laport zich laat inspireren door de natuur. In zijn voorgaande collecties kwamen elementen terug die weg hadden van insectenvleugels, vergane bloemen en Japanse tuinen.

“We zijn Nederland niet vergeten”

De link met de natuur en de keuze voor de locatie is niet de enige reden om te showen in Nederland. “Ook omdat we Nederland niet vergeten zijn,” zegt Laport. Na enkele keren getoond te hebben op Amsterdam Fashion Week, verhuisde Laport zijn shows naar Parijs. “Daar (in Parijs, red.) zijn we nog steeds aan het werk. We werken nu samen met een sales agency, AMF, die veel aanwezig is op couture-weken.”

Dat Laport Nederland niet wil vergeten, betekent niet dat zijn markt alleen in Nederland en Frankrijk ligt. Zijn ontwerpen worden gedragen door artiesten zoals Sia, Jessie J, Wende Snijders, maar toen Solange Knowles tijdens het Met Gala verscheen in een creatie van de ontwerper, is alles in een versnelling geraakt. “Het is toen echt toegenomen.” De internationale focus is dan zeker aanwezig. Op de vraag op welke markt zijn focus ligt op dit moment, noemt Laport de Aziatische markt en het Midden-Oosten. “Daar is de meeste ruimte voor wat we doen.”

Ontwerper David Laport: “Ik heb een nieuwe stap gezet”

De ontwerper heeft sinds zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunst in Den Haag zich niet alleen internationaal ontwikkeld. Ook zijn collecties hebben een groei doorgemaakt. Laport zet met deze collectie een duidelijke lijn voort met een signatuur: licht, luchtig en beweeglijk. “Ik heb het gevoel dat ik met deze collectie echt een nieuwe stap heb gezet.” Hiermee bedoelt de ontwerper het combineren van het kunstzinnige met het draagbare. Niet voor niets verwijst hij vaak naar de term ‘demi-couture’. “Iets maken dat ook nog draagbaar is, is een hele kunst.”

Draagbaar zijn de ontwerpen dan ook zeker, maar wellicht makkelijker in te beelden op een rode loper. Avond- tot cocktailjurken, verschillende pakken en sets hebben dankzij de pailletten en parelmoer effecten een hoog glamour-gehalte. Hoewel het laatste model in een sneeuwwitte geplisseerde jurk nog maar een half uur geleden de catwalk is afgelopen, denkt Laport al aan zijn volgende collectie. “Een ding kan ik wel zeggen: heel veel kleur.”

Beeld: David Laport
David Laport