SoGoodToWear: de herleving van de kasjmier industrie in Nepal
bezig met laden...
SoGoodToWear is niet een standaard modemerk. Het Nederlandse merk biedt luxueuze kasjmier basics aan, maar alleen het best mogelijke kledingstuk maken op de best mogelijke manier is niet genoeg voor oprichters Fons en Jacqui Burger. Het duo is een nieuw initiatief gestart met de focus op de verduurzaming van de productie om op deze manier echte verandering in de industrie te weeg te brengen. De twee hebben een crowdfundingcampagne op poten gezet om geld op te halen om een vergeten industrie in Nepal te laten herleven. Door middel van de SoGoodToWear cooperatie, een nieuw sociale onderneming opgezet door de Burger’s, hoopt het merk de lokale kasjmier industrie weer terug te brengen in de regio en hun productie te verplaatsen naar Nepal. FashionUnited sprak met Jacqui Burger over het initiatief.
“Lang geleden leefden in Nepal kasjmiergeiten, maar de kasjmier industrie is langzaam verdwenen. Tijdens het researchen naar de mogelijkheid om kasjmiergeiten weer terug te brengen naar Nepal, kwamen we erachter dat het breien van kasjmier een erg verfijnde, maar verouderde ambacht is in het land,” legt Jacqui Burger uit aan FashionUnited UK. Het idee ontstond in 2015 toen Jacqui en Fons Nepal bezochten. Toen ze naar het westen van het land afreisden, werden ze geconfronteerd met de harde waarheid van duizenden bewoners van Gorkha die getroffen waren door een aardbeving. Velen van hen hadden moeite met het herbouwen van hun huizen en om de kost te verdienen nadat ze alles waren verloren door de natuurramp. De Burgers zochten naar een manier om structurele werkgelegenheid te creëren in afgelegen gebieden in Nepal, in plaats van alleen tijdelijke hulp aan te bieden. “We dachten dat het fantastisch zou zijn om hen een baan, inkomen en een goede economische toekomst aan te kunnen bieden zonder de mooie natuur te beschadigen, dus wilden we iets doen met de geiten.”
SoGoodToWear wil kasjmier industrie Nepal laten herleven door ‘Goats for Gorkha’
Het duo deed verder onderzoek naar de mogelijkheden om geiten hoeden te herintroduceren in de regio nadat ze de rijke historie van het land met kasjmier hadden ontdekt. “Ze gebruiken fantastische technieken, maar er is bijna geen innovatie,” aldus Burger. “Op dit moment moet het materiaal zelf, de kasjmier wol, geïmporteerd worden uit China en de import belasting is hoog waardoor Nepal niet een aantrekkelijke markt is. Daarom dachten we dat het goed zou zijn om de twee dingen te combineren - de lokale industrie van kasjmier innoveren en de productieketen weer laten beginnen vanaf de geiten.” Om het initiatief te kunnen financieren richtten de Burgers een internationale coöperatie op onder de naam SoGoodToWear en halen ze geld op via crowdfunding. Op deze manier heeft iedereen die wil investeren in de coöperatie ook een eigen aandeel in het bedrijf. “We wilden een sociale onderneming starten, niet een privaat bedrijf, die evenveel van ons is als van de geitenhoeders. We willen ook de gehele productieketen kunnen controleren in het kader van fair trade en de behandeling van de dieren.”
Om lid te worden van de SoGoodToWear coöperatie, moeten investeerders een kasjmiergeit kopen ter waarde van 100 euro. Maximaal vijf personen kunnen geld investeren om samen een geit te kopen. Na de investering kunnen de deelnemers precies zien hoe het geld besteed worden en krijgen ze updates over het initiatief. Daarnaast krijgen de investeerders een korting van 20 procent op de SoGoodToWear kledingstukken die uiteindelijk gemaakt zullen worden van de kasjmier uit Nepal. Na met succes 50.000 euro opgehaald te hebben, is het bedrijf nu bezig met het koppelen van boeren met kleine groepen van 10 tot 20 kasjmiergeiten. Omdat er al langere tijd geen volbloed pashmina geiten, het Nepalese woord voor kasjmier, zijn in het land, wil SoGoodToWear de lokale geiten kruisen met geïmporteerde mannelijke kasjmiergeiten uit Italië van partner Nora Kravis. “Het kruisen heeft twee voordelen: de kasjmiergeiten in Europa gewend zijn een dikkere vacht te produceren op een lagere hoogte en ze zijn genetisch gewend om te excelleren op een lagere hoogte,” voegt Burger toe. “Bovendien zijn de prachtig.”
SoGoodToWear brengt kasjmier industrie terug naar Nepal
Er zijn twee redenen waarom SoGoodToWear families koppelt aan kleinere kuddes. Één is om zoveel mogelijk families te helpen, maar ze willen ook de natuur in de omgeving beschermen. “Als de kuddes te groot zijn, kan dat verwoestend zijn want ze eten alles dat ze zien. Daarom hebben we kleinere kuddes en trainen we de herders om te herkennen in welke gebieden ze hun kuddes kunnen laten grazen en juist de gebieden met nieuwe bomen en struiken te vermijden door middel van speciale routes.” Het project zal daarnaast ook een positief effect hebben op de gemeenschappen van de boeren aangezien SoGoodToWear hen voorziet van zonne-energie, schoon water en workshops. “De hele gemeenschap profiteert daarvan.”
SoGoodToWear wil gemeenschappen opbouwen in de dorpen Gunchock en Deurali, waar de Nepalese leden van de coöperatie trainingen kunnen volgen over het hoeden van hun kuddes. Spinnewielen zullen ook in de gemeenschappelijke ruimte te vinden zijn. “Kasjmier is zo waardevol. Als we de wol zullen pakken van de geit en het zullen kammen en ontharen, zullen we dit met de hand doen. In China wordt dit proces door machines gedaan, waardoor de helft van de haren verloren gaan,” legt Burger uit. “Maar als het met de hand wordt gedaan, het is een makkelijke taak, gaan er bijna geen haren verloren. Het is bovendien ook een taak die bijna iedereen kan doen, zelfs degene met een lichamelijke beperking.” SoGoodToWear wil ook de lokale bevolking opleiding in het spinnen van de wol en deze op natuurlijke wijze laten verven. Op deze manier willen ze nieuwe banen creëren en de controle hebben over hun eigen productieketen, van geit naar het uiteindelijk product.
SoGoodToWear: Mode maken hoe het gemaakt zou moeten worden
SoGoodToWear verwacht dat ze binnen een jaar de eerste items van hun eigen kasjmier gemaakt hebben. Vanaf dat punt zullen ze nieuwe collecties gaan maken met het doel om binnen 4 tot 6 jaar alleen maar gebruik te maken van hun eigen kasjmier. “Op dit moment kopen we gecertificeerd kasjmier wol om in onze collecties te gebruiken. Dit is niet ideaal omdat we willen afreizen naar de plaats waar de wol wordt verzameld, maar dat kunnen we niet. Dit maakt het voor ons lastig. Door controle te nemen over onze eigen productieketen door te werken met een sociale onderneming om onze eigen kasjmier te produceren, wordt het voor ons een stuk makkelijker. Natuurlijk gaat het niet alleen om onze eigen productieketen, we werken ook hard om te verzekeren dat onze producten goed ontworpen zijn en aantrekkelijk zijn voor klanten, dus het is niet alleen een liefdadigheidsproject. We maken gewoon mode op de manier dat het gemaakt zou moeten worden.”
Op het moment is SoGoodToWear nog steeds het initiatief aan het uitrollen maar Burger is positief over de toekomst. “We komen elke dag nieuwe uitdagingen tegen, maar we hebben een fantastisch team in Nederland en Nepal,” aldus Burger. “Ze zijn allemaal vastberaden om het te laten slagen. Ze zien geen problemen, alleen oplossingen.”
Photos: SoGoodToWear LookBook AW 17/18 door fotograaf Barrie Hullegie
Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra