• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Soorty lanceert biologisch katoen initiatief

Mode

Soorty lanceert biologisch katoen initiatief

Door Danielle Wightman-Stone

29 apr. 2021

Het grootste verticaal geïntegreerde denimbedrijf van Pakistan, Soorty, heeft een initiatief voor biologisch katoen gelanceerd in samenwerking met het WWF Pakistan en het departement Landbouw Extensie, Balochistan, samen met de steun en input van de Laudes Foundation.

Het Soorty Organic Cotton Initiative (SOCI) heeft tot doel een "revolutie van biologisch katoen" teweeg te brengen, verklaart Soorty in een verklaring, en komt er nu de voorkeur van de consumenten uitgaat naar verantwoorde en ethisch verantwoorde producten.

Denim, zo voegt Soorty eraan toe, "ondergaat een diepgaande revolutie" en dit nieuwe duurzame initiatief is Soorty's manier om samen te werken met boeren uit het district Balochistan om hun kleine landbouwbedrijven op lange termijn om te vormen tot uitsluitend biologische landbouwgronden.

Het is veel meer dan alleen maar biologische landbouw, voegt Soorty eraan toe, maar als een project voor "community uplift".

"SOCI gaat verder dan alleen het verbouwen van biologisch katoen," legt Asad Soorty, directeur van Soorty Enterprises uit in een verklaring. "SOCI gaat over het ondersteunen van de boerenfamilies van deze achtergestelde regio door middel van een hoger inkomen, betere scholing en toegang tot professionele gezondheidsdiensten. Het gaat over het transformeren van de manier waarop katoen wordt gekocht, door het creëren van een op blockchain gebaseerde transparante digitale marktplaats en traceerbaarheidsmechanisme. Dit is onze eerste stap in de landbouw, en we zijn enthousiast over de mogelijkheden die voor ons liggen."

Soorty wil meer biologisch katoen telen en boerengemeenschappen ondersteunen

Het eerste project dat in de regio wordt uitgevoerd, is in Nall, een subdivisie van het district Khuzdar in Balochistan, op bijna 300 kilometer van de provinciehoofdstad Quetta City. De mensen in deze grotendeels rurale regio zijn voor hun overleving sterk afhankelijk van inkomsten uit landbouw en veeteelt en basisdiensten van de overheid zoals onderwijs, gezondheidszorg en nutsvoorzieningen zijn er praktisch niet, voegt Soorty eraan toe.

Het biologische initiatief van het bedrijf zal in de komende vier jaar een areaal van ongeveer 7.000 hectare onder de biologische teelt brengen en meer dan 17.000 ton katoenzaad en 6.000 ton katoenlint produceren.

Om de integriteit van het biologisch katoen te verzekeren, legt Soorty ook de nadruk op transparantie, tracking en traceerbaarheid van al zijn biologisch katoen via blockchain, samen met strenge en frequente GGO-tests in elke stap van de keten.

SOCI zal niet alleen de biologische katoenteelt opschalen en de bestaansmiddelen van kansarme boerengemeenschappen helpen verbeteren, maar ook gezondheids- en onderwijsinterventies ontwikkelen om de levenskwaliteit van de lokale bevolking te verbeteren.

Dr. Masood Arshad, senior directeur van WWF Pakistan, voegde hieraan toe: "Het partnerschap zal de biologische katoenteelt helpen versnellen en zal als model dienen voor andere lokale textiel entiteiten en internationale merken."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op FashionUnited.uk. Vertaald en bewerkt door Luna van de Walle.