• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Statements, ambacht en felle kleuren: De beste Prinsjesdag hoedjes en outfits van afgelopen jaren

Statements, ambacht en felle kleuren: De beste Prinsjesdag hoedjes en outfits van afgelopen jaren

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen aan op Prinsjesdag 2020 Credits: Beeld via RVD. Foto eigendom van Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

Om veel redenen kan uitgekeken worden naar Prinsjesdag. Niet alleen worden de plannen van de Nederlandse politiek duidelijk gemaakt, ook is het traditiegetrouw outfits en hoedjes kijken op de derde dinsdag van september. Waar de politieke plannen nog weleens uitlekken, laat de mode zich maar moeilijk voorspellen. Daarom blikken we alvast terug op de beste outfits en hoedjes van de afgelopen jaren.

2022

Sylvana Simons

De opvallende outfit in 2022 van Sylvana Simons is de laatste die we van de oud-politca zullen zien op Prinsjesdag. Simons kondigde eerder dit jaar aan de politiek te verlaten. In haar tijd in de politiek heeft ze in ieder geval meerdere bijzondere en opvallende outfits getoond, waaronder deze.

Esther Ouwehand

Partij van de Dieren maakt al jaren een statement met hun look tijdens Prinsjesdag. Esther Ouwehand van de partij maakt hier in 2022 geen uitzondering van. Met het ensemble vraagt Ouwehand aandacht voor de slechte staat van de oceanen. De jurk is een tweedehands exemplaar die vervolgens is bewerkt door textielkunstenaar Mary Poppelier. De outfit wordt afgemaakt met een diadeem van schelpen en parels.

Kamerleden uit Friesland

Kamerleden uit Friesland doen al jaren hun best om een Friese vlag te verstoppen in hun kleding. Zo zijn er Friese sokken, maar ook de verfijnde Friese vlag manchetknopen.

2021

Hilde Palland

Een outfit met een boodschap, dat is waar CDA-kamerlid Hilde Palland in 2021 voor ging. De outfit werd gekenmerkt door de vele kwartjes die in de look waren verwerkt. Veel mensen deed het dan ook denken aan een maliënkolder. Met de outfit vroeg Palland aandacht voor de financiële situatie van de volgende generatie. ‘Kunnen ze nog van een dubbeltje een kwartje worden’?

Sylvana Simons

Sylvana Simons stelt ook in 2021 niet teleur. De politica draagt een kleurrijke hoofddoek.

2020

Sandra Beckermann

De huursverhoging die werd doorgevoerd kon rekenen op kritiek van Sandra Beckerman van de SP. Ze droeg dan ook een hoed met daarop te zien ‘0 procent’. “Daar de huurverhoging terug,” was dan ook de oproep van Beckermann.

2019

Dilan Yesilgöz-Zegerius

Dit jaar kiest Dilan Yesilgöz-Zegerius voor een pillbox-hoed, geliefd in de jaren zestig. De kiest voor een crème-kleurig ensemble met een subtiele stip en ruches.

Barbara Visser

Op dat moment staatssecretaris van defensie Barbara Visser kiest voor een verfijnde doch moderne look.

2018

Dilan Yesilgöz-Zegerius

Als er iemand stijlvol voor de dagkomt, dan is het Dilan Yesilgöz-Zegerius wel. In 2018 draagt ze een net pak met stijlvolle hoed, waardoor ze veel wegheeft van een personage uit de populaire serie ‘Peaky Blinders’.

Carla Dik-Faber

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie is ook niet vies van bijzondere outfits. In 2018 droeg ze een outfit gemaakt door ontwerpers Judith van Vliet en Amber Ambrose Aurèle. De outfits was samengesteld op basis van gerecycled spijkerbroeken en schapenwol.

Marianne Thieme

Als er iemand goed statements kan maken tijdens Prinsjesdag, dan was het Marianne Thiemen wel. Prinsjesdag van 2018 was dan ook geen uitzondering. De politica droeg een ‘vegan vlees-jurk’. Het vestigde aandacht op het feit dat vleesvervangers vaak nog dezelfde naam hadden als de normale vlees-opties.

2017

Nevin Özütok

Nevin Özütok vraagt met een traditionele angisa aandacht voor het slavernijverleden en brengt een eerbetoon aan zwarte vrouwen.

Marianne Thieme

Door de look van Marianne Thieme lijkt het heel even alsof Nederland terug in de tijd is gegaan. Ze draagt namelijk een outfit die doet denken aan de suffragettes die aan het begin van de twintigste eeuw hebben gestreden voor het vrouwenkiesrecht. Het is dat jaar precies honderd jaar geleden dat vrouwen kiesrecht hebben verworven.

Hoeden
PRINSJESDAG