• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Suketdhir wint Menswear International Woolmark Prize

Suketdhir wint Menswear International Woolmark Prize

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De Indiase ontwerper Suket Dhir heeft de Menswear International Woolmark Prize 2015/2016 in de wacht gesleept. De prijs werd uitgereikt tijdens Pitti Uomo in Florence. De Nederlandse ontwerper Jonathan Christopher was ook genomineerd voor de internationale prijs.

De ontwerper uit India won met een collectie die zich focuste op innovatie. Hij combineerde klassieke westerse tailoring met elementen uit de Indiase kledingdracht, zoals oversized silhouetten en lichtgewicht materialen. Na de overwinning zei Suketdhir in een reactie: “Het is een overweldigende ervaring, en alles wat ik op dit moment nodig heb. Ik heb gedaan wat ik kon in India, en dit is het beste dat me kon overkomen om voorwaarts te gaan. Ik denk dat ik klaar ben voor de wereld, en dat de wereld klaar is voor mij en voor deze esthetiek. De look is easy en vrolijk, en dat is precies wat de wereld nu nodig heeft.”

De prijs werd uitgereikt door een jurypanel dat bestond uit gerenommeerde namen uit de mode-industrie, onder wie Haider Ackermann, Imran Amed (The Business of Fashion), Suzy Menkes, Raffaelo Napoleone (CEO Pitti Uomo) en Stuart McCollough (managing director van The Woolmark Company.)

De keuze voor Suketdhir was unaniem. Stuart McCullough, CEO van The Woolmark Company: “De designs van Suketdhir zijn romantisch, en dat is zeer aantrekkelijk in de mode, en zo ook voor het jurypanel. Alle designers zullen, zonder twijfel, een commercieel succes worden in alle delen van de wereld, maar we kunnen één winnaar aanwijzen. Vandaag won de romantiek.”

“In de mode, ben ik altijd op zoek naar emotie, de hartslag, naar het gevoel van iets opwindends - het kan van een oude techniek komen, maar het oogt altijd fris,” zegt Suzy Menkes. Ontwerper Haider Ackermann is het met haar eens. “Voor mij was het geen moeilijke beslissing,” aldus de ontwerper. “Suket is een persoon met een droom die hij wil delen, een prachtige droom. Mode gaat op dit moment over een droom, en de rest – de business- die volgt. De technieken die hij liet zien, toonden details die we nog nooit gezien hebben, en dat is zeer indrukwekkend.”

Suket Dhir: “Collectie Woolmark Prize gaat over oude herinneringen”

“Mijn collectie onderzoekt de seizoen overschrijdende aspecten van wol en de alchemische transformatie van het vezelrijke materiaal naar zachte, zijde-achtige garens die de materialen licht, luchtig, vloeiend en tegelijkertijd vol en soepel maken,” legt Dhir uit. Hij gebruikte in zijn ontwerpen de traditionele techniek van handmatige tie-dye garens, ook wel bekend als ikat-patronen. De collectie heeft als doel om ‘de verzachte en vervaagde ervaringen van oude herinneringen te traceren via het ombre-patroon’, aldus de ontwerper. De kledingstukken krijgen structuur door de naadloze moulage en de verhitte stoffen. De oude Kasui-techniek in de ontwerpen, die traditionele handborduursels en geometrische patronen creëert, is een moderne vorm van de klassieke quiltingsteek.

Woolmark Prize-winnaar maakt collectie voor prestigieuze warenhuizen wereldwijd

Suket Dhir richtte zijn label op in 2010 en heeft zijn merk in thuisland India ontwikkeld, maar was tot nu toe niet in staat om zijn label naar het buitenland te brengen wegens gebrek aan geld. Met het winnen van de International Menswear Woolmark Prize wint Suketdhir een bedrag van 100.000 Australische dollar (48.000 euro), om zijn label te kunnen ontwikkelen. Ook krijgt hij een mentor ter ondersteuning. Voor International Woolmark Prize zal hij een capsule collectie ontwikkelen, die bij de meest prestigieuze warenhuizen ter wereld zal worden gepresenteerd en verkocht. Zo zal zijn collectie straks te vinden zijn bij Saks Fifth Avenue (New York), 10 Corso Como (Milaan), Boon the Shop (Zuid-Korea), Isetan Mitsukoshi (Japan) en David Jones (Australië) en MatchesFashion.com (online).

In de voorrondes namen er in totaal 70 ontwerpers deel aan de Woolmark Prize, verdeeld over alle continenten. Per continent werd er een winnaar in de categorie menswear uitgeroepen: Siki Im (de Verenigde Staten), AGI & SAM (Groot-Brittannië), P. Johnson (Australië), Munsoo Kwon (Azië) en de Nederlandse ontwerper Jonathan Christopher (Europa). Suketdhir vertegenwoordigde de regio India, Pakistan en het Midden-Oosten.

Het is het tweede jaar op rij dat er een menswear finale plaatsvindt. Vorig jaar won het New Yorkse ontwerpersduo Public School de prijs in de categorie mannenmode.

Beeld en video: The Woolmark Company


International WoolMark Prize
Jonathan Christopher
suketdhir
Woolmark