• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tijdlijn: Een korte geschiedenis van de opkomst van denim

Tijdlijn: Een korte geschiedenis van de opkomst van denim

Door Vivian Hendriksz

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |TIJDLIJN

Denim jeans zijn een onmisbaar onderdeel geworden van ons leven, maar de meeste consumenten staan nauwelijks stil bij de vraag waar dat geliefde kledingstuk eigenlijk vandaan komt. Er mogen dan talloze innovatieve materialen beschikbaar zijn, denim is en blijft toch één van de meest veelzijdige, duurzame en populaire materialen die op de markt is gebracht. Het is een van de weinige items die niet is gebonden aan geslacht, leeftijd of klasse - de meeste mensen bezitten tegenwoordig meer paren dan ze in een week kunnen dragen.

Een korte terugblik op de geschiedenis van denim

Dat een straatbeeld zonder denim inmiddels ondenkbaar is, is eigenlijk heel verrassend wanneer je bedenkt dat deze stof zo’n tweehonderd jaar geleden werd gezien als de typische stof voor werkkleding. Denim is ontelbare keren "opnieuw" uitgevonden en de stof heeft door de jaren heen veel verschillende vormen aangenomen. Ondanks de recentelijk toegenomen interesse in stretchbroeken als leggings en yogabroeken en de toegenomen aandacht voor de donkere kant van denimproductie, is niets of niemand er tot op heden in geslaagd denim van zijn troon te stoten. Nu bieden nieuwe vormen van "slimme" denim dragers toegevoegde voordelen als smartphone connectiviteit, maar hoe zit het met de roots van de stof?

FashionUnited heeft een kort historisch overzicht gemaakt van de opkomst van denim jeans in onderstaande tijdlijn.

Gebruik de pijlen om door de tijd te reizen en de gebeurtenissen die op chronologische volgorde zijn geordend te bekijken. Klik op een tijdperk (in de grijze balk) om meer te weten te komen.

Foto: Levi & Strauss Co

Dit artikel van onze Britse correspondent verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans.

Denim
Jeans
MULTIMEDIA