• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tijdlijn: Rana Plaza - 4 jaar later

Tijdlijn: Rana Plaza - 4 jaar later

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Voor de vierde keer zullen mensen over de hele wereld de dag van de ergste ramp in de kledingindustrie herdenken. Op 24 april, 2013, stortte het Rana Plaza gebouwe in Savar, vlakbij Dhaka in Bangladesh, in. In het gebouw waren vijf kledingfabrieken gevestigd en het kostte 1134 van hun werknemers het leven, meer dan 2500 raakten gewond. Tragisch genoeg, konden de meeste doden en verwondingen voorkomen worden als de werknemers eerder mochten evacueren zoals andere arbeiders in het gebouw.

FashionUnited heeft een tijdlijn samengesteld van alle gebeurtenissen sinds de tragische dag in April tot de meest recente ontwikkelingen. Bijvoorbeeld de Dhaka Apparel Summit, Fashion Revolution Day, de ondernemingen van de Bangladesh Accord on Fire and Building Safety en Alliance for Bangladesh Worker Safety, inspectierapporten van fabrieken en andere uitingen van lokale en internationale aandeelhouders. Zullen hun gezamenlijke acties genoeg zijn om de tragische gebeurtenis om te draaien naar de start van een verbeterde kledingindustrie en productieketen. Alleen tijd zal het weten.

Gebruik de pijlen om te navigeren door de tijdlijn of klik op een moment in de (grijze) tijdsbalk.

Na de instorting van het Rana Plaza zijn steeds meer consumenten gaan nadenken over de herkomst van hun kleding. Want hoe kan een t-shirt dat wordt verkocht voor een schamele 2 euro ooit op verantwoorde wijze zijn gemaakt?

De tragedie werd gezien als een wake-up call voor de modeindustrie om kwetsbare werknemers beter te beschermen, en voor Primark betekende het zelfs een directe oproep om de ethiek van hun werkwijze en de CSR (Corporate Social Responsibility, red.) afdeling onder de loep te nemen: zij lieten hun kleding namelijk produceren bij New Waves Bottoms, één van de fabrikanten uit het Rana Plaza.

Primark was één van de eerste retailers die een handtekening zette onder het akkoord over brand- en bouwveiligheid in Bangladesh, een gezamenlijk initiatief van IndustriALL en UNI Global Union. Ook was Primark er als één van de eersten bij om te zorgen dat zowel slachtoffers van de instortingsramp als hun familieleden naderhand hulp ontvingen in de vorm van voedsel en financiële steun.

Lees verder: Case study: Primark's duurzaamheid onder de loep

Auteur tijdlijn ontwikkelingen 2013 - 2016: Anne Buis
Auteur tijdlijn ontwikkelingen 2016 - 2017: Simone Preuss. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Foto credit: Zakir Hossain Chowdhury / ANADOLU AGENCY

Bangladesh
Rana Plaza