• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tom Ford na Tom Ford? Peter Hawkings zwemt in Gucci-memorabilia voor zijn debuut

Tom Ford na Tom Ford? Peter Hawkings zwemt in Gucci-memorabilia voor zijn debuut

Door Jule Scott

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |OPINIE

Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.

Kan Tom Ford, het merk, verder zonder Tom Ford, de man? Het antwoord van de nieuw benoemde creatief directeur Peter Hawkings lijkt ja en nee te zijn.

Het moet een moment zijn geweest waarop de cirkel rond was voor Hawkings, die net als Gucci's debutant, creatief directeur Sabato De Sarno, een Gucci veteraan uit het Ford-tijdperk is - een tijd die een blijvende indruk lijkt te hebben gemaakt op de nieuw benoemde creatief directeur die nu verder gaat in de voetsporen van zijn voormalige mentor. Zijn debuut, dat het best omschreven kan worden als een tijdscapsule terug naar Ford's hedonistische dagen aan het roer van het Italiaanse modehuis, bracht razendsnelle glamour en seks terug op de catwalk.

Hoewel Ford zelf opvallend afwezig was bij de eerste show van zijn protégé voor het merk, omdat hij zijn gelijknamige label eerder dit jaar verkocht aan Estée Lauder, was zijn geest alomtegenwoordig. Knipogen naar het verleden waren niet bepaald subtiel, ook al waren ze omgekeerd. Effen jersey jurken met goudkleurige gespen die deden denken aan de Gucci’s Fall 1996 collectie verruilden uitsnijdingen op de heup voor lage ruggen en veranderden van wit naar zwart, terwijl fluwelen broekpakken en zijden shirts het moeilijk maakten om niet meteen een vergelijking te trekken met Ford's Fall 1995 collectie, ook al veranderde de broek in een of twee gevallen in een korte broek.

Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.
Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.

Misschien wel het meest revolutionaire deel, vooral voor hedendaagse modeshows - was het feit dat elke look zonder twijfel gepaard ging met torenhoge siletto's en zonnebrillen, een favoriet accessoire van zowel Ford als Hawkings, evenals clutch-tassen en, in veel gevallen, een lading gouden armbanden en kettingen.

Of ‘sex sells’ nog steeds waar is, blijft te bezien

Dit alles wil niet zeggen dat Hawkings eerdere functies, eerst als senior herenmodeontwerper bij Gucci voordat hij bij Ford kwam werken, waar hij een belangrijke rol speelde bij de creatie van Tom Ford herenmode, volledig genegeerd moeten worden. De mannen en vrouwen van het Ford-universum hebben elkaar nog nooit zo goed leren kennen en lenen fluwelen pakken en navelblote overhemden uit elkaars garderobes met de nonchalance die vaak wordt geassocieerd met rocksterren uit de jaren 70 en hun verschillende muzen.

Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.

Het Gucci karakter van dit alles kan toeval zijn, maar het komt na twee Gucci shows, ontworpen door het in-house designteam van het merk die in veel opzichten, bij gebrek aan een beter woord, erg Tom Ford waren. Veel van de silhouetten in de afgelopen twee seizoenen leken te herinneren aan Tom Fords regeringsperiode van 1994 tot 2004, met name de Gucci Horsebit Chain tas die rechtstreeks uit de archieven werd gehaald nadat hij voor het eerst door Ford was geïntroduceerd voor Fall/Winter 2003.

Hoewel Hawkings heeft bewezen dat hij een eerbetoon kan brengen aan de man wiens gelijknamige label hij heeft overgenomen, blijven er vragen hangen over zijn eigen visie op de toekomst van het merk. Net zoals Tom Ford ooit deed met zijn tijd bij Gucci, met veel kritische en misschien wel cruciale commerciële bijval, heeft Hawkings gisteravond seks teruggebracht in de mode - maar of het nog verkoopt valt nog te bezien.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking naar het Nederlands door Caitlyn Terra.

Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.
Tom Ford SS24, MFW. Credits: Launchmetrics Spotlight.
Peter Hawkings
Tom Ford