• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Traditionele versus niet-traditionele parfum voor mannen

Traditionele versus niet-traditionele parfum voor mannen

INGEZONDEN MEDEDELING
Door Sponsor

5 jul. 2018

Mode

Hoe het idee van perfecte parfum voor mannen is veranderd.

Wie denkt dat parfum nog steeds meer voor vrouwen is heeft het mis. Sinds de jaren 50 neemt het gebruik van parfum onder mannen toe. Vanaf dat moment kwam er naast de geparfumeerde aftershave en traditionele Eau de cologne namelijk ook speciale Eau de Toilette voor mannen op de markt. Tegenwoordig is het gebruik van parfum onder mannen wereldwijd en is er naast de Eau de cologne en de Eau de Toilette ook Eau de Parfum voor mannen beschikbaar op de markt.

Van origine zijn mannengeuren kruidig, leerachtig en houtig. Ze benadrukken de mannelijkheid en de kracht van het geslacht. Tussen vrouwen- en mannen parfums werd een strikt onderscheid gemaakt. Vrouwenparfum waren zoet en bloemig, waar mannenparfum vooral masculien moesten zijn. De vormgeving van de flacons voor mannen en vrouwen verschilde eveneens. De flesjes van de traditionele mannen luchtjes zijn vaak sober van ontwerp, hebben een donkere kleur en hebben een ‘mannelijke’ naam. Een goed voorbeeld van een traditionele Eau de Toilette voor mannen is Hugo Boss Bottled. Met zijn basisnoten van vanille, vetiver, sandelhout, ceder en olijfboom, hartnoten van mahonie, anjer en kaneel en topnoten van citroen, geranium, appel, bergamot, lichen en pruim is dit een typisch mannenluchtje.

Over de jaren is er meer variatie ontstaan in de ingrediënten die gebruikt werden en begonnen mannen- en vrouwen luchtjes steeds meer elkaar te overlappen. In de jaren 90 werden de ‘unisex parfums’ op de markt geïntroduceerd. Deze luchtjes zijn niet speciaal mannelijk of vrouwelijk en worden daarom als ‘genderneutraal’ omschreven. Een voorbeeld van een unisex parfum is Escentric molecules Molecule 01. Escentric molecules is een bijzonder parfum merk wat niche parfums creëert. Wat dit merk zo bijzonder maakt is dat er voor een parfum slechts één geur akkoord gebruikt wordt. Bij Molecule 01 is dit Iso E super. Een ongewone geur die niet valt te omschrijven als mannelijk of vrouwelijk.

Er werd steeds meer geëxperimenteerd met verschillende ingrediënten en zoals gezegd kwam er ook Eau de Parfum voor mannen op de markt. Eau de Parfum is een sterkere parfum, met 10 tot 20% geurbestanddelen, waar Eau de Toilette er slechts 5 tot 10% heeft. Een voorbeeld van een niet-traditionele Eau de Parfum voor mannen is Montale Black Aoud – Arabian-like perfume. Deze parfum met een exotische geur van agarhout, roos, mandarijn, muskus, patchouli en labdanum wordt vaak omschreven als mysterieus of passievol. De bijzondere combinatie van ingrediënten maakt dit een niet-traditionele parfum voor mannen.

Parfumgebruik onder mannen is sinds de tweede helft van de 20e eeuw toegenomen met een afzetmarkt die bijna vergelijkbaar is met die van de vrouwen. De traditionele mannelijke luchtjes, zoals Hugo Boss Bottled, zijn nog steeds op de markt. Maar tegenwoordig zijn er ook unisex parfums, zoals Molecule 01, en speciale Eau de Parfum voor mannen, zoals Montale Black Aoud. Het idee van een perfecte parfum voor mannen zal zich blijven ontwikkelen. Natuurlijk blijft geur ook heel persoonlijk en zullen mensen uiteindelijk zelf beslissen voor welke parfum soort ze kiezen.