• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Tweedehands designertassen: slimme investering met hoog rendement

Tweedehands designertassen: slimme investering met hoog rendement

Door Angela Gonzalez-Rodriguez

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |ANALYSE

De markt voor gebruikte designertassen groeide van 5 miljoen pond (5,6 miljoen euro) zeven jaar geleden naar 26 miljoen pond (29,4 miljoen euro) afgelopen jaar, en de verwachting is dat dit alleen maar meer wordt.

Het is zelfs zo dat, volgens onderzoek van investeringsmaatschappij Jefferies, sommige handtassen een hoger rendement leveren dan de meeste succesvolle beleggingsfondsen.

“De data van veilinghuis Christie’s laat zien dat tassen van bijvoorbeeld Hermès in de regel een positief rendement opleveren. Één Himalaya-tas van het merk werd in 2010 gekocht voor 29.600 euro en werd in 2016 doorverkocht voor 157.500 euro,” aldus Jefferies in het rapport.

Markt voor tweedehands tassen vervijfvoudigd in zeven jaar tijd

Analisten van Jefferies brachten afgelopen week een bezoek aan Rachel Koffsky, specialist op het gebied van luxe handtassen bij veilinghuis Christie’s, die hen vertelde dat de tweedehands markt voor deze accessoires is gegroeid van 5 miljoen pond (5,6 miljoen euro) in 2011 naar 26 miljoen pond (29,4 miljoen euro) het afgelopen jaar.

Dat betekent een groei van 432 procent; meer dan de 310 procent groei die een aandeel Hermès opleverde tussen 2010 en 2016, aldus Jefferies.

De investeerder waarschuwt echter wel dat “het merendeel van de designertassen van merken als Chanel, Louis Vuitton en Gucci (uitzonderingen daargelaten) minder waard worden met de tijd.”

Volgens een onlangs verschenen rapport van onderzoeksbureau Markets Research Future is de markt voor luxe mode wereldwijd gegroeid door een verandering in consumptiegedrag en een groeiende vraag naar nieuwe ontwerpen en merken.

Tweedehands luxe handtassen, een goede investering die tot 30 procent rendement per jaar oplevert

Een groeiende merkbewustzijn en online kortingen op grote merken hebben bijgedragen aan de markt voor luxe mode. Verwacht wordt dat de markt, als de trend zich voortzet, tot 2022 met nog eens vijf procent groeit.

Aanvullende gegevens uit hetzelfde rapport laten zien dat vooral in het segment accessoires de grootste groei merkbaar was in de afgelopen jaren, op de voet gevolgd door kleding. Kleding en accessoires domineren de luxe modemarkt dus nog altijd wat betreft volume.

De wereldwijde stijging in het aantal werkende vrouwen, een groeiende vraag naar merkproducten en een groeiend besteedbaar inkomen dragen allen bij aan de groeiende markt voor luxe merken.

Van onze correspondent Angela Gonzalez-Rodriguez. Vertaling en bewerking voor NL: Arjan Ranjbar.

Beeld: Hermès

designertassen
handtassen
Hermès
Jefferies
Luxe handtassen