• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Vanessa Schindler wint Hyères modeprijs 2017

Vanessa Schindler wint Hyères modeprijs 2017

Door Anne Buis

bezig met laden...

Mode

De prestigieuze Hyeres-prijs is dit jaar aan de Nederlandse genomineerden voorbij gegaan. De Zwitserse Vanessa Schindler sleepte de modeprijs 2017 in de wacht. Er waren maar liefste drie Nederlandse ontwerpers genomineerd; Danial Aitouganov, Marianna Ladreyt en Lotte van Dijk. Tien ontwerpers waren geselecteerd voor het mode- en fotografiefestival.

De winnares studeerde recentelijk af aan de masteropleiding Mode aan de Universiteit van Kunst en Design in Genève. De jury roemde haar om haar innovatieve textielonderzoek. In haar collectie combineerde ze neo-chique sihouetten met synthestische materialen die deden denken aan interieur, zoals urethane. Daarnaast gebruikte ze abstracte patronen en plantachtige motieven in haar ontwerpen. De jury roemde haar materiaalgebruik ‘die niet typisch verbonden is met mode’.

De Zwitserse Schindler won zowel de jury- als de publieksprijs en de City of Hyères Award. De ontwerpster ontving een geldbedrag van 15.000 euro, tevens krijgt ze toegang tot de speciale ateliers van Chanel dankzij een subsidie van gelijke hoogte. Daar komt nog 10.000 prijzengeld via Petit Bateau bij, en Schlinder krijgt eveneens de kans om een capsule collectie voor het merk te ontwerpen, die geproduceerd en verkocht wordt door het Franse merk. De award die uitgereikt werd door Chloé ging naar de Duitse ontwerper Gesine Försterling. Een eervolle vermelding van de jury was er voor de Finse Maria Korkeila.

Het winnen van de prijs is niet zomaar iets; in veel gevallen betekent het de start van een glansrijke carrière. In 1993 won het Nederlandse Viktor & Rolf de prijs. Ook Belgische ontwerpers vielen in de prijzen zoals Billie Mertens (1992), Christian Wijnants (2001), Anthony Vaccarello (Italië/België, 2006), Alexandra Verschueren. Vorig jaar won de Nederlandse Liselore Frowijn de Prix Chloé-prijs.

Beeld: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Hyères