• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Twee alumni van Nederlandse academies genomineerd voor Hyères-modeprijs

Twee alumni van Nederlandse academies genomineerd voor Hyères-modeprijs

Door Anne Buis

bezig met laden...

Mode

Danial Aitouganov en Marianna Ladreyt zijn genomineerd voor International Festival de la Mode in Hyères. De twee jonge ontwerpers zitten bij de laatste 10 genomineerden. Ze studeerden beiden afgelopen jaar af aan Nederlandse academies. Ook tweedejaars MA Fashion Design aan ArtEZ Lotte van Dijk is genomineerd voor de modeprijs.

Danial Aitouganov studeerde in 2016 af bij AMFI en won kort daarna Lichting 2016. Zijn eindexamencollectie ‘The second sex –vol. II’ was geïnspireerd op de vierde feministische golf. Marianna Ladreyt is afkomstig uit Frankrijk, maar studeerde aan de Rietveld Academie. Ook zij deed mee met Lichting. Voor haar eindexamencollectie Planisphere nam ze de toga als uitgangspunt en voegde daar outerwear elementen aan toe.

De collectie van Lotte van Dijk is geïnspireerd door de verbeelding van textiel door kunstenaars. De tweedejaars student was vooral geinspireerd door het werk van Marlene Dumas. Die op een zeer ruige manier schildert, met behulp van dikke penseelstreken.

Het winnen van de prijs is niet zomaar iets; in veel gevallen betekent het de start van een glansrijke carrière. In 1993 won het Nederlandse Viktor & Rolf de prijs. Ook Belgische ontwerpers vielen in de prijzen zoals Billie Mertens (1992), Christian Wijnants (2001), Anthony Vaccarello (Italië/België, 2006), Alexandra Verschueren (2013). Vorig jaar won de Nederlandse Liselore Frowijn de Prix Chloé-prijs. Chloé is een belangrijke partner van het festival in Hyères en stelt sinds 2012 een prijs ter waarde van 15.000 euro beschikbaar.

International Festival de la Mode in Hyères vindt dit jaar plaats van 27 april tot en met 1 mei.

Beeld: Peter Stigter

Danial Aitouganov
Hyères
Marianna Ladreyt