• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Veel ex-medewerkers en leveranciers V&D gepasseerd bij uitverkoop

Veel ex-medewerkers en leveranciers V&D gepasseerd bij uitverkoop

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Wanneer V&D vanaf deze week haar deuren weer even opent voor een laatste uitverkoop, zal er weinig voormalig personeel in de winkels staan. Alleen de medewerkers die korter dan 22 maanden bij de failliete warenhuisketen hebben gewerkt, worden ingezet tijdens de liquidatie-uitverkoop. Voor de rest zullen er uitzendkrachten in de winkels staan. Bovendien gaat het grootste deel van de opbrengst naar de grootste schuldeiser, voormalig eigenaar Sun Capital, zo meldt RTL Z.

De laatste uitverkoop start morgen en zal, afhankelijk van het filiaal, drie tot vier weken duren. Om de 62 winkels te kunnen openen, wilden de curatoren het liefst gebruik maken van ex- medewerkers van V&D. In de eerste plaats betreft het oud-bedrijfsleiders en medewerkers op het hoofdkantoor, die afgelopen weken de winkels leegmaakten onder leiding van de curatoren. Voor de liquidatie-uitverkoop wordt tijdelijk personeel ingehuurd door het externe bureau Gordon Brothers Europe, die daarvoor gebruik maakt van een uitzendbureau.

Alleen medewerkers met kort dienstverband ingezet voor laatste uitverkoop V&D

Tijdens de liquidatie-uitverkoop worden honderden uitzendkrachten ingezet die door Tempo Team zijn geregeld. ”Afgelopen vrijdag hadden we al genoeg personeel gevonden,” zegt een woordvoerder van de curatoren tegenover RTL Z. “Meestal gaat het dan om mensen die een parttime contract hadden of minder dan 22 maanden in dienst waren.” Bij medewerkers die langer in dienst waren, zouden de curatoren het gevaar lopen dat zij hen een vergoeding tot 75.000 euro moeten betalen. Het UWV kan de tijdelijke baan namelijk beschouwen als een doorgezet dienstverband, waarbij alle gewerkte dienstjaren moeten worden uitbetaald.

”Vooral Sun Capital profiteert van liquidatie-uitverkoop”

Naast de ex-medewerkers, die tijdens de uitverkoop worden gepasseerd, zijn ook de leveranciers niet blij, omdat ze volgens RTL Z weinig overhouden aan de opbrengst van hun goederen. Een groot deel daarvan gaat naar de uitbaters van shops-in-shops en leveranciers met een eigendomsvoorbehoud. Uit een mail van Gordon Brothers Europe, zo meldt RTL Z, blijkt dat de leveranciers slechts de helft van de verkoopwaarde krijgen uitbetaald. Bovendien hebben ze geen zeggenschap over de kortingen en in het ergste geval krijgen de leveranciers helemaal niets.

De leveranciers moeten vóór vanmiddag laten weten of ze onder die voorwaarden willen meedoen aan de liquidatie-uitverkoop. Doen ze dat niet, dan moeten de spullen uiterlijk donderdag worden weggehaald. Dit kost ze 200 euro per filiaal en voor de leveranciers die aan alle 62 vestigingen leverden, zou dat dus maximaal 12.000 euro kunnen kosten.

Voormalig eigenaar Sun Capital, de grootste schuldeiser, profiteert het meest van de uitverkoop. Het overgrote deel van de opbrengst uit de voorraad die juridisch eigendom is van V&D, gaat naar dat bedrijf. Eerder deze maand lieten de leveranciers weten miljoenen euro’s aan schade te willen verhalen op Sun Capital en CEO John van der Ent. Deze zaak wordt nog onderzocht.

V&D