We Make M-ODE openingsavond: Hacked By belichaamt visie van het nieuwe evenement
bezig met laden...
Wie verwacht dat de openingsavond van We Make M-ODE op het Westergasterrein in Amsterdam overstroomt met ‘high society’ die onder het mom van ‘zien en gezien worden’ zijn gekomen, komt voor een verrassing te staan op donderdagavond. Het nieuwe mode evenement beleeft juist een ingetogen opening met voornamelijk deelnemende partijen, sponsoren en een select groepje pers.
De openingsdag van het evenement van Stichting M-ODE, het geesteskind van voormalig creatief directeur van Amsterdam Fashion Week Iris Ruisch en Peter Leferink, hoofddocent Fashion and Design bij AMFI, wordt gevuld met drie mode-shows. Merel Glabbeek, Ajbilou Rosdorff en als afsluiter designerlabel Hacked by. Het evenement van de stichting, dat onderdeel is van het grotere programma van We Make The City, geeft een platform aan de makers van duurzame en eerlijke kleding.
Het evenement is dan ook een versterking van het doel van We Make M-ODE om ontwerpers duurzame en verantwoordelijke ondernemingen, bewegingen en producten te maken. De stichting ondersteunt ontwerpers, minimaal één en maximaal drie jaar, bij continuïteit en internationalisering van hun bedrijven. Het draait allemaal om samenwerking en het is dan ook het woord ‘samenwerken’ dat de rode draad vormt tijdens de speeches gedurende de openingsavond. Voor structurele verandering is één iemand of één beweging dan ook niet genoeg, het gaat om gezamenlijke inzet. Daarom zijn naast de gemeente Amsterdam ook onder andere ABN AMRO/Circl, de Rabobank, WOW Ateliers, stadsdeel West, het ministerie voor Onderwijs. Cultuur en Welzijn en Vondel CS betrokken bij het evenement. Barbara Wolfensberger, directeur-generaal bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn: “Het is mooi als je mensen hebt zoals specialisten en mensen met liefde voor het onderwerp, dat zij mensen erop attenderen en samenbrengen, zodat er stappen gemaakt kunnen worden,” aldus de bestuurder tijdens de openingsavond.
We Make M-ODE openingsavond: Hacked By debuteert H&M samenwerking
Een goede vertaling van het concept van samenwerking en duurzame relaties opbouwen voor een duurzame en eerlijke modewereld, is designer label Hacked By. Ontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum werken al vier jaar samen onder de naam Hacked By waarmee zij reageren op de overproductie in de mode-industrie. “Wij gebruiken restanten die zijn overgeproduceerd, die veranderen wij en die plaatsen wij weer terug in de markt [als nieuwe kledingstukken, red.],” aldus Francisco van Benthum tijdens het evenement.
Tijdens de openingsavond presenteren zij met trots de samenwerking met H&M Nederland, de collectie die gepresenteerd wordt is dan ook gemaakt met restanten uit de sale van de Zweedse keten. “Als klein merk is het moeilijk om aan je productie te komen,” vertelt Alexander van Slobbe. De ontwerper noemt het voorbeeld van tricot stof. “Je wil kleine aantallen hebben en de stof is vaak vergeven aan grotere partijen omdat de aantallen veel groter zijn.” Aan kwaliteit komen is voor kleine labels dus moeilijk aldus de ontwerper. “Maar waarom zouden we de winkels niet als producent gebruiken? Zij hebben de tricot die wij graag willen hebben in de vorm van truitjes, de twintig die we willen hebben die kunnen we niet krijgen bij de producent en op deze manier wel en vervolgens gaan we iets met de trui doen.” De samenwerking met H&M is voor de gigant een manier om de circulaire doelen kracht bij te zetten, vertellen de twee ontwerpers.
De openingsavond van het evenement geeft een kleine voorproef van wat bezoekers de komende dagen nog kunnen verwachten. Naast modeshows waar onder andere Bas Kosters zijn collectie toont van restafval die hij gedurende enkele dagen in een atelier op het terrein maakt, vinden ook masterclasses plaats op zaterdag en is er op zondag een publieksprogramma in Amsterdam West. Onder andere Bas Kosters is onderdeel van het programma, maar ook deelnemers van voormalige Lichting Awards edities zijn ook te vinden tijdens het evenement. Of het ingetogen karakter waarmee We Make M-ODE zijn debuut maakt wordt doorgezet, is een kwestie van afwachten.
Beeld: Team Peter Stigter en FashionUnited