• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Yousra Razine Mahrah wint Lichting 2023

Yousra Razine Mahrah wint Lichting 2023

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Mode

Lichting 2023 winnaar Yousra Razine Mahrah met haar modellen en uiterst rechts Mariëtte Hoitink van Lichting. Credits: Team Peter Stigter

Yousra Razine Mahrah is de winnaar van Lichting 2023. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt na de jaarlijkse Lichting-show in het karakteristieke Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam. Tijdens de show lieten zeven geselecteerde alumni van Nederlandse modeacademies hun creaties zien, evenals drie alumni die meededen via een open call.

Mahrah meldde zich aan via de open call en presenteerde tijdens Lichting 2023 haar collectie ‘K*tmarokkaan’. De collectie weerspiegelt haar beperkte Marokkaanse opvoeding, waarbij ze een geïmiteerde persoonlijkheid creëert om door verschillende dagelijkse situaties te navigeren. Haar identiteit verweeft zich als Marokkaanse vrouw door vier werelden die tegenover elkaar staan, van sensuele lingerie tegen ouderlijke bescheidenheid en van Berberse geitenhuidtradities tot Nederlandse, opgelegde stereotypen.

De internationale jury bestaat dit jaar uit Tom van der Borght, Gry Nissen, Marlo Saalmink en Ahmad Larnes. De jury maakte na de show direct de winnaar bekend. “We kunnen er lang of kort over praten, maar Yousra is de verdiende winnaar”, klinkt het, waarna een luid applaus en een staande ovatie volgt.

Mahrah gaat naar huis met de Lichting Award ter waarde van 10.000 euro en juridisch advies door Van Kaam Advocaten ter waarde van 5.000 euro.

Lichting werkt opnieuw met een open call

Het is dit jaar voor de tweede keer dat Lichting werkt met een open call. Afstudeerders die niet door een academie werden geselecteerd konden zichzelf aanmelden. Zij toonden samen met zeven door de academies geselecteerde ontwerpers hun werk aan de jury. Dit jaar werden 25 afgestudeerden door Lichting geselecteerd, waarvan tien de finale haalden.

Lichting is een initiatief van Amsterdam Fashion Week en HTNK International en wordt ondersteund door Meester Koetsier Foundation en Van Kaam Advocaten. Tijdens Lichting tonen tien talentvolle afgestudeerden van Nederlandse modeacademies hun werk. Het doel van Lichting is veelbelovende ontwerpers een springplank te bieden richting een levensvatbare carrière.

AFW
Amsterdam Fashion Week
LICHTING
Scroll down to read more