• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zaanstad zet zich in voor circulaire textielindustrie met nieuw initiatief

Zaanstad zet zich in voor circulaire textielindustrie met nieuw initiatief

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

“Van afgedankt textiel naar nieuwe garens,” zo staat er bovenaan het persbericht van het Dutch Center for Circulair Textiles. Het is een initiatief van Wieland Textiles, Brightloops | Loop.a.life, Leger des Heils Reshare en de gemeente Zaanstad. Hiermee willen de deelnemers een stap zetten richting een circulaire textielindustrie.

Het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT) verbindt bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam uit verschillende gedeelten van de textielketen. Het DCCT krijgt een fysieke plek in Zaanstad. “In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel in meerdere stappen tot garens of vilt verwerkt om daarvan nieuwe textiele eindproducten van hoogwaardige kwaliteit te maken,” aldus het bericht.

Simon Smedinga van LdH Reshare: “Wij zamelen textiel in vanuit onze missie om voor mens en milieu te zorgen. Met deze samenwerking kunnen we onze impact vergroten.” Hans Bon van Wieland vult aan: “Hiermee brengen we het ideaal, om binnen vijf tot tien jaar te zorgen dat ieder kledingstuk voor minimaal twintig procent uit gerecyclede grondstoffen bestaat een stuk dichterbij.” Ellen Mensink van Brightloops | Loop.a life: “Er wordt veel gesproken over circulair textiel, maar wij willen aan de slag en nadrukkelijk marktpartijen aan ons verbinden die in co-creatie circulaire projecten willen ontwikkelen en daarmee willen meebouwen aan circulair als nieuwe standaard in de mode- en textielindustrie.”

De keten is op dit moment van het samenwerkingsovereenkomst nog niet geheel sluitend. Daarom is het DCCT in gesprek met diverse mogelijke partners. De gemeente Zaanstad ondersteunt het project met kennis, mankracht en het bestuurlijke netwerk. Uiteindelijk zal het project ook voor lokale werkgelegenheid zorgen, aldus wethouder duurzaamheid en circulaire economie Sanna Munnikendam in het persbericht.

Brightloops
dcct
dutch center for circulair textiles
gemeente zaanstad
Leger des Heils ReShare
Loop.a Life
Wieland Textiles