Zakendoen met China? Regel uw betalingsvoorwaarden!

Als u in China ‘ja’ zegt tegen een deal, dan is de deal gesloten. Terwijl u de afspraken nog schriftelijk wilt vastleggen en wacht op een getekend contract, blijkt dit voor uw Chinese zakenpartner minder belangrijk te zijn. De Chinese zakencultuur kenmerkt zich door vertrouwen. Chinezen steken tijd in het opbouwen van een relatie, voordat ze overgaan tot zakendoen. Het snel sluiten van contracten creëert daarom vaak afstand. Dit betekent niet dat u niets hoeft vast te leggen.

Wat kan er mis gaan?

Stel u spreekt af om in termijnen te betalen. Maar wat als de betalingen uitblijven, ondanks uw aanmaningen? TTerughalen van de collectie is kostbaar, dus u overweegt de collectie ‘aan de ketting te leggen’ totdat de order is betaald. . De Chinese douane zet de containers dan in de opslag. Het aan de ketting leggen van de collectie kan maanden duren, terwijl u probeert een betaling af te dwingen. In de tussentijd betaalt u extra kosten zoals douanerechten, opslag- en energiekosten. In het slechtste geval verdwijnt de Chinese afnemer buiten beeld. U moet de collectie dan alsnog terughalen, of verkoopt ze ter plaatse aan een ander, vaak tegen een lager bedrag.

Zakendoen met China? Regel uw betalingsvoorwaarden!

Voorkom een ‘worst case scenario’

Denk daarom van tevoren na over wat er mis zou kunnen gaan, en hoe u dit kunt voorkomen. Zo kunt u in de offerte al de betalingsvoorwaarden opnemen. U kunt bijvoorbeeld vastleggen dat uw Chinese klant met een Letter of Credit gaat betalen. Dit kost hem geld, maar geeft u wel de zekerheid dat u uw geld ontvangt. Mogelijk wil uw klant onderhandelen over deze kosten. Bedenk ook welke leveringsvoorwaarden voor u het meest interessant zijn. Deze zogenaamde Incoterms®2010 zijn standaard internationale afspraken op het gebied van transport. U kunt kiezen uit verschillende varianten. Let overigens wel op dat uw klant zich ook houdt aan de gemaakte afspraken.

Meer tips bij Road2theWord

De adviseurs van Kamer van Koophandel spreken jaarlijks honderden ondernemers die willen starten op de Chinese markt. Ook het goede netwerk van onze adviseurs met intermediaire partijen en ander overheidsdiensten, helpt u om snel de juiste contacten te leggen. Spreek ons aan tijdens het event: Road2TheWorld op 14 juni 2016.

Klik hier voor meer informatie via de Kamer van Koophandel.

Hier voor meer informatie via FashionUnited.


 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN