• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Zweedse onderzoekers maken viscose van gerecycled katoen

Zweedse onderzoekers maken viscose van gerecycled katoen

Door Don-Alvin Adegeest

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Cotton Credits: Aid by Trade Foundation

Onderzoekers van de Universiteit van Lund in Zweden hebben een doorbraak bereikt op het gebied van textielrecycling door een techniek te ontwikkelen om nieuwe viscose te maken van versleten katoenen lakens. De universiteit meldt het nieuws op de eigen website.

Op dit moment wordt viscose meestal gemaakt van biomassa uit het bos en volledig gerecyclede viscose is niet beschikbaar. De innovatieve methode van het team bestaat uit het omzetten van complexe katoenvezels, beladen met kleurstoffen, beschermende middelen en verontreinigingen, in viscosevezels - een veelgebruikt materiaal in kledingstukken zoals blouses, rokken en jurken, aldus het team op de website van de universiteit. Deze aanpak pakt niet alleen de milieu-impact van het weggooien van oud textiel aan, maar vermindert ook de afhankelijkheid van waardevolle bosbronnen.

Het proces, ontwikkeld door Edvin Bågenholm-Ruuth en zijn collega's, bestaat uit het onderdompelen van textiel in een zinkchlorideoplossing, waardoor het materiaal verandert in een gelatineachtige massa. Door water toe te voegen ontstaat een "oplossende pulp", een pluizige witte substantie die de houtpulp vervangt die traditioneel wordt gebruikt bij de productie van viscose. Deze oplossende pulp ondergaat verdere behandeling met verschillende chemicaliën, waaronder een verminderde hoeveelheid van de giftige stof koolstofdisulfide vergeleken met standaardprocessen.

De resulterende viscosevezels hebben een veelbelovende kwaliteit en kunnen een revolutie teweegbrengen in de textielindustrie door een milieuvriendelijk en kosteneffectief alternatief te bieden. Hoewel het proces verder geoptimaliseerd moet worden, zijn de onderzoekers optimistisch over de commerciële haalbaarheid en het potentieel om bij te dragen aan duurzame textielpraktijken.

Katoen
viscose