• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • ABN AMRO prognose 2018: Aantal faillissementen detailhandel daalt het hardst

ABN AMRO prognose 2018: Aantal faillissementen detailhandel daalt het hardst

Door Arjan Ranjbar

5 feb. 2018

Retail

Het aantal faillissementen daalt in 2018 verder naar een nieuw laagtepunt. Vooral voor de detailhandel, waar wederom een afname wordt verwacht van tien procent, lijken de vooruitzichten gunstig. Echter zijn er wel duidelijke verschillen per sector, zo laat ABN AMRO weten in haar nieuwe prognose.

De daling voor de detailhandel is volgens de bank te wijten aan het consumentenvertrouwen, dat na de crisis niet direct tot hogere consumentenbestedingen leidde. Hierdoor kwam de afname in het aantal faillisementen pas later op gang. Datzelfde consumentenvertrouwen staat volgens de bank op het hoogste punt sinds 2001, wat ook het komend jaar resulteert in een toename in consumentenbestedingen. Echter worden krappe marges, als gevolg van de hevige concurrentie binnen de sector, genoemd als mogelijk struikelblok.

De opkrabbelende economie wordt als voornaamste reden genoemd voor de verdere daling in het aantal bedrijven dat bankroet gaat. In totaal gingen in 2017 3290 bedrijven en instellingen op de fles, een daling van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ten opzichte van het piekjaar 2013 lag het aantal faillisementen zo’n 61 procent lager.

Het aantal failliete eenmanszaken ligt historisch laag en daalde in 2017 met 6,2 procent. ABN AMRO maakt nog wel de opmerking dat deze cijfers misleidend zijn, aangezien een groot deel van de eenmansondernemingen vandaag de dag zzp’ers zijn zonder eigen winkel of zaak. Wanneer zo’n onderneming ophoudt te bestaan, gebeurt dit vaker middels en opheffing zonder dat er sprake is van een faillissement.

Beeld: ABN AMRO