• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Amsterdam denimstad: hier zijn de grote merken gevestigd

Amsterdam denimstad: hier zijn de grote merken gevestigd

Door May-Anne Oltmans

2 mei 2017

Retail |NIEUWSKAART

"Nederlanders hebben jeans in hun bloed. Denim past bij hun mindset," antwoordde Adriano Goldschmied, mede-oprichter van het Italiaanse Diesel en ook wel bekend als de ‘Godfather of Denim’, op de vraag waarom Nederland een echt denimland is. Amsterdam staat internationaal bekend als denim capital, en wie de feiten op een rij ziet, snapt waarom. Allereerst is de hoofdstad de geboortestad van merken als G-Star en Denham the Jeanmaker, en vormt zij ook het decor van diverse denim gerelateerde evenementen als vakbeurs Kingpins en het Blueprint Festival - beide onderdeel van de Amsterdam Denim Days. Ook herbergt de stad het unieke House of Denim: een platform voor vakmanschap en innovatie van de industrie. Tel daar weer bij op dat in Amsterdam de allereerste Jean School ter wereld staat, en dat nergens zo’n hoog aantal denimlabels per vierkante kilometer is gevestigd als hier en je begrijpt: de titel denimhoofdstad lijkt de perfecte omschrijving voor Amsterdam.

De nieuwskaart vindt je na de volgende twee alinea's.

Dat zoveel denimlabels voor Amsterdam hebben gekozen als thuisbasis, is volgens Mariëtte Hoitink niet vreemd. Volgens de mede-oprichter van platform House of Denim, en recruitment- en consultancy bureau HTNK, speelt het internationale karakter van Nederland hierin een belangrijke rol: “Amsterdam is daardoor een soort global village waarin het makkelijker is om internationale mensen aan te trekken: van creatief tot commercieel; iedereen wilt zich hier wel vestigen.” Ook heeft volgens Hoitink het gunstige belastingklimaat invloed, evenals het feit dat Nederland naar verhouding veel kunstacademies kent die elk jaar weer nieuw talent leveren. Tot slot bevestigt Hoitink wat Denim Godfather Goldschmied al zei: ”Nederlanders hebben een down to earth mentaliteit, zeker in Amsterdam. Het is gewoon elke dag casual Friday - we zijn niet zo’n coutureland. Comfortabel, een beetje nonchalant: dát past bij ons.”

Amsterdam is dus een geliefde standplaats is voor denimlabels uit binnen- en buitenland. Hoog tijd om eens te kijken welke labels zich allemaal in de denimhoofdstad hebben gevestigd. FashionUnited heeft in kaart gebracht welke denimmerken een kantoor of zelfs hun hoofdkwartier hebben in Amsterdam.

Uitleg: Klap het menu open via de linkerbutton in de menubalk of klik op de iconen in de kaart voor meer informatie over de merken.

Tip: Je kan deze nieuwskaart ook openen op uw mobiele telefoon, bijvoorbeeld tijdens je volgende bezoek aan Amsterdam. Instructie: download de Google Maps app. Zoek via Google.com (in de browser op uw telefoon) de titel van de kaart 'Denimmerken in Amsterdam'. Zodra je op de kaart klikt, opent deze automatisch in Google Maps. Indien je op een icoon klikt, wordt ook direct de optie geboden een routebeschrijving te starten vanaf je huidige locatie.

In dit overzicht van denimlabels die een (hoofd)kantoor in Amsterdam hebben, zijn zowel merken opgenomen die Nederlandse wortels hebben als merken met een internationale achtergrond. Daarnaast geldt dat is gekeken naar denimlabels of retailers die zich specifiek focussen op of specialiseren in denim. Ondanks dat veel modeketens tegenwoordig ook jeans verkopen, zijn zij om die reden niet in dit overzicht opgenomen.

Foto's: FashionUnited.