• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • “Amsterdamse winkelpuien moeten allure terugkrijgen”

“Amsterdamse winkelpuien moeten allure terugkrijgen”

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Als het aan de VVD ligt, krijgen Amsterdamse winkels de uitstraling van weleer terug. Veel panden in Amsterdam hebben een historische pui, maar zijn om praktische en commerciële redenen voorzien van grote platen of marmer en brede entrees.

De partij wil graag dat de gemeente Amsterdam een onderzoek start naar welke panden een historische of architectonische pui hebben die van waarde zijn. Daarna moet er een plan van aanpak komen, dat de originele gevels weer tevoorschijn tovert of behoudt.

Er zit wel een addertje onder het gras: winkelpandeigenaren moeten zelf de kosten dragen voor de renovatie. "Pandeigenaren en winkeliers hebben zelf baat bij het opknappen van hun historische winkelpui. Niet alleen wordt hun winkel aantrekkelijker voor klanten maar ook de waarde van het pand gaat omhoog wanneer de pui in originele staat wordt hersteld,” zegt VVD-raadslid Samira Bouchibti in het Parool.

Volgens fractieleider Marja Ruigrok zouden de in ere herstelde winkelpuien een grote publiekstrekker kunnen zijn voor de winkelbranche. "Winkels zijn meer dan schappen met spullen. Om te concurreren met de groeiende onlineverkoop, is een totaalbeleving belangrijk,” zegt ze in het Parool. “Mensen winkelen het liefst in een historische omgeving en in Amsterdam stikt het van de prachtige gevels. Laten we die troef vooral uitspelen.”

Een gevel kan overigens ook op moderne wijze worden hersteld, zoals gebeurde met het winkelpand aan de PC Hooftstraat, stelt de VVD. Daar werd architectenbureau MVRDV voor ingeschakeld, die een volledig glazen winkelpui in historische stijl realiseerde. Volgens de VVD is een eigentijds karakter geen probleem, zolang het maar een architectonische meerwaarde heeft.

Beeld: MVRDV

Amsterdam
winkelpui