• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Belgische webshops gaan milieu-impact bezorgopties tonen middels Smartdrop

Belgische webshops gaan milieu-impact bezorgopties tonen middels Smartdrop

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail
Credits: Beeld ter illustratie. Credit: Unsplash

In België worden elke dag bijna één miljoen online pakketjes geleverd. De impact daarvan is groot én het kost de maatschappij ieder jaar zo’n 188 miljoen euro. Om bijvoorbeeld de luchtvervuiling, congestie en geluidshinder aan te pakken ontwikkelde handelsfederatie Comeos samen met VUB Mobilise een slimme berekeningstool die de impact in kaart brengt: Smartdrop.

Smartdrop is een project dat ondersteund wordt door Vice-eersteminister De Sutter, VIL en VLAIO en vijf leden van Comeos. Smartdrop toont handelaars welke leveringsoptie tussen het distributiecentrum en de klant het meest duurzaam is, zo staat in het persbericht. Bij de berekening hiervan is rekening gehouden met het gebruik van diverse voertuigen, de operatoren en lokale verkeersomstandigheden. Dit maakt dat de uitkomst per postcode en per handelaar verschilt. Wat verder in de toekomst hopen de initiatiefnemers zelfs de tool op straatniveau aan te kunnen bieden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de impact met 21 procent wordt verlaagd.

“Handelaars krijgen met Smartdrop heel wat nieuwe inzichten in hun leveringen. Dankzij de analyses en inzichten, kunnen ze in de check-out van hun webshop de consument precies aangeven welke leveroptie voor hem of haar het meest duurzaam is. We verwachten de eerste implementaties eind dit jaar op Belgische webshops te zien”, aldus Dominique Michel, CEO van Comeos, in het persbericht.

Smartdrop lanceert nadat de Vlaamse overheid in augustus bekendmaakte aan een wet te werken die bedrijven verplicht om consumenten minstens één duurzame bezorgoptie aan te bieden. Door deze nieuwe maatregel kunnen klanten binnenkort aanduiden of men het pakketje aan huis of in een pakketautomaat geleverd wil hebben, meldde De Sutter.

Comeos
Duurzaamheid