• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Binnenkijken bij de Alaïa winkel in Londen, eerste flagshipstore buiten Parijs

Binnenkijken bij de Alaïa winkel in Londen, eerste flagshipstore buiten Parijs

Door Esmee Blaazer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Maison Alaïa heeft zijn eerste vlaggenschip buiten Parijs geopend op New Bond Street in Londen. Het label koos voor deze locatie wegens de "internationaal reputatie als Londen’s mode, luxe en culturele centrum,” zo schrijft Maison Alaïa in een persbericht.

In het drie verdiepingen tellende pand, te vinden op 139 Bond Street in de wijk Mayfair, zijn de ready-to-wear collecties van het merk, schoenen, tassen, accessoires en gelimiteerde producten te koop. Ook kunnen klanten op afspraak terecht voor couture.

Het ontwerp van de winkel “in een stad 'waarvan hij hield en hij zich zelfs thuis voelde" is naar het idee van Azzedine Alaïa, de modeontwerper en couturier die vorig jaar overleed.

Bij het ontwerp van de lay-out is de schoonheid van het oorspronkelijke historische gebouw in acht genomen. Het meubilair en de kunst in de winkel zijn persoonlijk geselecteerd door Alaïa en Carla Sozzani (de Italiaanse zakenvrouw, redacteur, en oprichter van de iconische Milanese conceptstore Corso Como in Milaan, red.), “die een liefde voor design deelden”. Net als de Maisons Alaïa in Parijs op de Rue de Moussy en Rue Marignan, is de Londense winkel ingericht met licht en transparant werk van designers uit de hele wereld. Kunst van Christoph von Weyhe bijvoorbeeld en glazen meubels van Naoto Fukasawa, Shiro Kuramata, Piero Lissoni, Renzo Piano en Tokujin Yoshioka.

Maison Alaïa winkel geopend in Londen, eerste vlaggenschip buiten Parijs

Compagnie Financière Richemont S.A. nam in 2007 een aandeel in het bedrijf en het merk behoort tot de dag van vandaag nog steeds tot het portfolio van het Zwitserse luxeconcern.

Richemont zal het merk dat winstgevend is en potentie heeft dat te blijven, ook na de dood van zijn oprichter, vermoedelijk niet sluiten, zo schrijft onze Britse correspondent Don-Alvin Adegeest. Carla Sozzani verklaarde onlangs tegenover The New York Times: "Er zijn genoeg producten, samples en ideeën in het archief voor de studio die hij achterliet om nieuwe seizoenscollecties voor generaties te produceren.”

Azzedine Alaïa overleed in november 2017. De Tunesische ontwerper stond bekend om zijn aansluitende ontwerpen en werd ook wel eens de ‘King of Cling’ genoemd omdat zijn kledingstukken het lichaam vormde. De ontwerper leek in veel opzichten meer een beeldhouwer dan een mode-ontwerper. Alaïa werkte bij Guy Laroche en Thierry Mugler totdat hij zijn eigen atelier oprichtte eind jaren zeventig. Zijn eerste ready-to-wear collectie presenteerde hij in 1980. Hij hield zich niet aan de traditionele modekalender bij het plannen van catwalkpresentaties. Daarover zei hij: "Wanneer een collectie klaar is, dan is het klaar.”

Gerelateerd uit het archief: Tijdlijn: Het leven en de carrière van Azzedine Alaïa

Maison Alaïa wordt verkocht in 21 landen in Europa, Amerika, Azië en het Midden-Oosten. In het Verenigd Koninkrijk was Alaïa al te koop bij Dover Street Market, Selfridges, Harrods en Harvey Nichols.

Foto's: Maison Alaïa

ALAIA
Azzedine Alaïa
MAISON ALAÏA