• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Brussel wil concurreren met Amsterdam

Brussel wil concurreren met Amsterdam

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Retail

Consumenten trekken op zondag naar Parijs of Amsterdam, daar zijn de winkels immers zeven dagen per week open. Niet lang meer, als het aan de gemeente Brussel ligt. De stad wil de concurrentie aangaan met buitenlandse winkelsteden. De gemeenteraad heeft maandag goedkeuring gegeven aan de aanvraag voor de erkenning van het centrum als toeristische zone.

Als het winkelgebied de stempel 'toeristische zone' krijgt, mogen winkels zeven dagen per week hun deuren openhouden. Schepen van Handel Marion Lemesre diende het project in. Ze wil met de maatregel Brussel weer op de kaart zetten als shoppingstad. "Zelfs Maasmechelen is erkend als toeristische zone," zegt ze tegen Nieuwsblad.be.

De kogel is nog niet door de kerk. Het dossier moet nog goedgekeurd worden door federaal minister Middenstand Willy Borsus. Oppositiepartijen vrezen voor de kleine zelfstandigen. Detaillisten kunnen immers niet zo makkelijk extra personeel inzetten als grote ketens.

Brussel wil winkelstad worden zoals Amsterdam

In Antwerpen liep de discussie rondom koopzondagen bijna een jaar. De stad had net als veel andere steden in België de landelijk vastgestelde zes koopzondagen per jaar die door retailers zelf worden ingevuld. Daarnaast waren er nog drie koopzondagen waarvan de gemeente de data bepaalde. Vanaf zondag 7 september begon, na een periode van gesteggel, het nieuwe Antwerpse beleid voor koopzondagen, waarbij winkels in de binnenstad iedere eerste zondag van de maand open mogen zijn.

Niet iedereen was het eens met de maandelijkse koopzondag in Antwerpen. Bijna de helft van de winkeliers in de Vlaamse stad wilde het aantal koopzondagen beperken tot de landelijk vastgestelde zes per jaar, bleek in 2013 uit onderzoek onder 383 handelaars door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Slechts één op de vijf winkeliers wilde het aantal koopzondagen verhogen. NSZ, en ook ondernemersorganisatie Unizo, vond dat ook zelfstandig ondernemers recht hebben op zondagsrust.

Koopzondagen in Nederland

In Nederland is er sinds begin vorig jaar geen landelijke wet meer die bepaalt hoeveel koopzondagen een stad of dorp maximaal mag organiseren. De lokale overheid gaat over het aantal winkelzondagen. Modebrancheorganiatie Inretail zegt dat, als het winkeliers meer kost om open te zijn dan dat het geld oplevert, de ondernemer goed moet nadenken of de deuren opgaan. Al blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie wel dat consumenten koopzondagen erg waarderen.

Antwerpen
Brussel
Koopzondag
winkelzondag
Scroll down to read more