• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Catharinasteeg Leiden winnaar NRW Jaarprijs 2018

Catharinasteeg Leiden winnaar NRW Jaarprijs 2018

Door Esmee Blaazer

21 sep. 2018

De Catharinasteeg in de historische binnenstad van Leiden heeft de NRW Jaarprijs 2018 gewonnen. Op donderdagavond 20 september tijdens het NRW Jaarcongres in Theater Amsterdam werd de scultpuur uitgereikt door juryvoorzitter René Vierkant, zo maakt NRW (Nederlandse Raad van Winkelcentra) wereldkundig via de nieuwsbrief.

"De Catharinasteeg is een unieke binnenstedelijke retailontwikkeling. In het oude centrum van Leiden is een geheel nieuw winkelcircuit gerealiseerd. Het project is een combinatie van nieuwsbouw en herontwikkeling, inclusief de restauratie van 14 momumenten waardoor het hele gebied een hoogwaardige ambiance en retailbeleving heeft gekregen," stelde NRW in de YouTube video 'Catharinasteeg' (toen nog genomineerde). MRP Development heeft hier een compleet nieuwe winkelstraat gerealiseerd met 5700 vierkante meter winkels en horeca en 21 appartementen, zo is op de website van MRP Development te lezen. "De Catharinasteeg is een nieuwe verbinding tussen de Haarlemmerstraat, Aalmarkt en Breestraat," zegt Maarten Stam ontwikkelingsmanager van MRP Development in diezelfde video.

De jury laat weten 'grote waardering' te hebben 'voor het teruggeven van deze historische locatie aan de inwoners en bezoekers van Leiden,' zo is in het gepubliceerde juryrapport te lezen. "De ontwikkeling van dit stuk stad, met een uitstekende mix van grote en kleine winkelunits, woningen en horeca, is zeer geslaagd. De sleutelfunctie van de Catharinasteeg voor het gewenste winkelrondje, maar ook de brugfunctie tussen het A1-winkelmilieu en het achter de Breestraat gelegen ‘snuffelmilieu’ zijn wezenlijk voor het welslagen."

"Zichtbaar is het lef om historisch Leiden met het moderne stadsleven te verbinden. De atypische, aantrekkelijke winkelunit van H&M laat dit mooi zien, evenals de winkel annex café-restaurant van Via Mio naast de lokale ondernemers," aldus het NRW Jaarprijs 2018 juryrapport.

Winnaar van NRW Jaarprijs 2018 is de Catharinasteeg in Leiden

De NRW (Nederlandse Raad van Winkelcentra) verenigt deskundigen, belanghebbenden en vernieuwers binnen de winkelomgeving. De organisatie reikt sinds 1989 de NRW Jaarprijs uit, een prijs voor de beste retailontwikkelingsprojecten van Nederland, waarbij rekening wordt gehouden met het vernieuwende karakter en de commerciële aantrekkelijkheid voor consumenten en ondernemers.