• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • CBRE: ‘Kwart van winkelmeters overbodig in 2023’

CBRE: ‘Kwart van winkelmeters overbodig in 2023’

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Om het Nederlandse winkelaanbod weer naar een gezond niveau te tillen, zou een kwart aan de voorraad onttrokken moeten worden, zo meldt het CBRE in het Retailrapport 2019. Het CBRE is van mening dat dit gedaan moet worden door middel van een herbestemming van de winkelpanden.

Op dit moment zou volgens het vastgoedbedrijf al 20 procent geschrapt moeten worden om het Nederlandse winkelaanbod gezond te krijgen, maar wanneer er geen actie wordt ondernomen, stijgt dit de komende vijf jaar naar 25 procent. Het onderzoek benadrukt dat per stad, regio en branche andere uitdagingen gelden en dat data inzicht kan geven op het gebied van winkels. “Demografische veranderingen beïnvloeden het retaillandschap. In grote steden leidt dit tot een behoefte aan meer retail, terwijl in plaatsen waar de bevolking krimpt de komende jaren winkels opgeofferd moeten worden,” aldus één van de voorbeelden. Ook hebben toeristen een steeds grotere invloed op de winkelmarkt.

Een kanttekening van het CBRE, geen enkele stad heeft volgens het onderzoek in 2023 behoefte aan meer winkelmeters van modewinkels. Ondanks dit geeft het onderzoek voor alle winkelmeters aan; “Het is zeker niet ondenkbaar dat een ruimte opnieuw als winkelbestemming ingevuld wordt. De juiste data tonen aan welke andere, nieuwe winkelformule wél kans van slagen heeft.”

CBRE
Detailhandel
Retail
winkelmeters