• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • CBS: Meeste langdurige leegstand in Nederland bij winkels en kantoren

CBS: Meeste langdurige leegstand in Nederland bij winkels en kantoren

Door Tessa Guntlisbergen

28 nov. 2019

De oppervlakteleegstand bij ander vastgoed dan woningen was in Nederland op 1 januari van dit jaar het hoogst bij winkel- en kantoorpanden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, wat is bekostigd door het Interprovinciaal Overleg en Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De totale relatieve leegstand in Nederland is op het laagste niveau sinds 2015, zo rapporteert CBS. Van de winkels stond ruim 2,6 miljoen vierkante meter administratief leeg. Dat komt neer op 5,8 procent van het totale winkelvloeroppervlak. Vorig jaar stond 6,2 procent van alle winkelpanden leeg.

Ook wat langdurige leegstand betreft staan winkels en kantoren bovenaan. Op 1 januari van dit jaar stond 4 procent van het oppervlak langdurig leeg. Van het winkeloppervlak dat in 2019 niet was gevuld stond 67 procent een jaar daarvoor ook al leeg. In totaal stonden zo’n 6.600 winkels langdurig leeg.

Met het vertrek van Hudson’s Bay uit Nederland komt binnenkort nog meer winkelruimte leeg te staan. De vijftien panden zullen vanaf begin volgend jaar leegstaan, en daarvoor zijn niet meteen nieuwe bestemmingen gevonden.

CBS
Hudson's Bay
Leegstand