• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • CBS: Personeelstekort neemt af, maar ruim 75 procent ondernemers ervaart nog tekort

CBS: Personeelstekort neemt af, maar ruim 75 procent ondernemers ervaart nog tekort

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld ter illustratie. Credits: Pexels

Het personeelstekort neemt af, maar ligt nog steeds hoog. Ruim 75 procent van de ondernemers ervaart een tekort aan arbeidskrachten aan het begin van het derde kwartaal, zo blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Eerder lag het percentage op ruim 84 procent.

Ondernemers in de horeca en detailhandel ervaren het vaakst een tekort aan personeel. Retailers noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het meest als belangrijkste gevolg. Zo’n 8,5 procent van de retailers geeft ook aan minder geschikt personeel aan te nemen. Ruim 15 procent geeft aan geen tekorten te ervaren.

In de enquête wordt ook aangegeven dat de werkdruk onder het personeel is toegenomen door het personeelstekort. Dit vindt 36 procent het geval.

Het tekort aan personeel begon nadat halverwege 2021 de meeste coronabeperkingen afliepen. Aan het begin van het derde kwartaal van 2022 lag deze op bijna 48 procent, zo is te lezen. Daarna nam het tekort af tot 40 procent aan het begin van het derde kwartaal van 2023.

Werken in de mode?
Bekijk duizenden vacatures op de vacaturebank voor de mode >>
CBS
Centraal Bureau voor de Statistiek
personeelstekort