CNV: ‘Gesloten winkels verplichten werknemers vakantie op te nemen’
bezig met laden...
Vakbonden CNV en FNV krijgen de afgelopen dagen berichten van retailwerknemers die door hun werkgevers gedwongen worden vakantie op te nemen. Dat zegt een woordvoerder van CNV tegenover De Stentor. CNV noemt de voorvallen ‘schandalig’.
Met de gedwongen sluiting van niet-essentiële winkels is er voor veel winkelpersoneel onvoldoende werk. Sommige winkeliers eisen dat werknemers opgespaarde vakantiedagen opnemen. Die meldingen kregen de vakbonden ook al in maart en april.
Paul te Grotenhuis, woordvoerder van brancheorganisatie Inretail, zegt tegen De Stentor ‘verbaasd’ te zijn over de berichten. “We hebben onlangs met retail en vakbonden een nieuwe cao gesloten die in januari van start gaat en in de huidige cao hebben we - vanwege corona - hele goede afspraken kunnen maken met de vakbonden.’’ In die cao staat onder meer dat werkgevers twee vakantiedagen per jaar als verplicht kunnen aanwijzen. Volgens Te komen de meldingen bij de vakbonden mogelijk voort uit ‘onwetendheid’ over die afspraken. “Maar dat zal echt niet massaal zijn.”
Een Gelderse medewerker van een momenteel gesloten winkel zegt tegen De Stentor het ‘onwerkbaar’ te vinden dat zijn werkgever de komende weken vier vakantiedagen heeft vastgezet, twee in 2020, en twee in 2021.
Editors’ note: de tekst is op 30 december aangepast. In een eerdere versie van dit artikel stond ten onrechte vermeld dat werknemers gedwongen worden vakantiedagen op te nemen zodat ze tijdens de winkelsluiting niet doorbetaald hoeven worden (vakantiedagen zijn betaald verlof). In de tweede alinea is de zin 'Via de NOW-regeling zou het personeel doorbetaald moeten krijgen' verwijderd. Via de NOW krijgt het personeel doorbetaald. Tot slot is een quote van een CNV-woordvoerder aan De Stentor verwijderd en is de laatste alinea genuanceerd in de context van bovenstaande.
Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited